Augusztus 20. – Nemzetpolitikai Kutatóintézet: hatékonyabbá lehet tenni a külhoni közösségépítést

Budapest, 2015. augusztus 20., csütörtök (MTI) – A Nemzetpolitikai Kutatóintézet a magyar állammal és külhoni magyar pártokkal együtt bízik abban, hogy egyre hatékonyabbá lehet tenni a külhoni közösségépítést – mondta Kántor Zoltán, a kutatóintézet igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorfolyamában, a magyar államalapítás ünnepén.

Az igazgató elmondta, Magyarország 1990 óta, de 2010 óta még intenzívebben támogatja a külhoni magyar közösségépítési folyamatokat. Lépéseket tettek oktatási lehetőségeik kiterjesztésére, annak minőségének emelésére, továbbá munkahelyi elhelyezkedésük elősegítése érdekében. Emellett a magyar kormány a nemzetközi porondon a külhoni magyar pártokkal együttműködve folyamatosan azon dolgozik, hogy több jogot és lehetőséget biztosítsanak a külhoni magyarság számára – jelezte.

Kántor Zoltán kiemelte: 2011-ben a nemzetpolitikai államtitkárság is azzal a céllal hozta létre kutatóintézetüket, hogy egyfajta tudományos hátteret biztosítsanak a nemzetépítésnek. Az intézet számos konferenciát szervez, folyóiratot adnak ki magyar és angol nyelven, melyekben többek között oktatásról, nyelvhasználatról szóló kutatásokat ismertetnek, választásokat elemeznek, de rávilágítanak az egyes országok kisebbségellenes lépéseire is – ismertette az igazgató.

Terveikről szólva beszélt arról, hogy egy olyan előterjesztésen is dolgozik az intézet, hogy miként lehetne a külhoni magyarok gyermekvállalását ösztönözni.

– MTI –