Augusztus 20. – Megszegték Pécsen a magyarok kenyerét

Akt.:
Augusztus 20. – Megszegték Pécsen a magyarok kenyerét
Pécs, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) – Az emberi jóságra hívta fel a figyelmet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a Magyarok kenyerének megszegése és az állami ünnepség alkalmából tartott városi rendezvényen hétfőn Pécsen.

“Időről időre azt halljuk, mennyi rossz ember van szerte a Kárpát-medencében. Ha viszont valaki tesz valami jót, azt vesszük észre, hogy körülötte jó emberek bújnak elő a földből. Mi sem tudnánk 2300 gyermeknek ételt adni nap mint nap, ha nem lennének körülöttünk jó emberek. Szent István királyunk sem tudta volna sikerre vinni az államalapítást, ha nem segítik a jó ügyeket körülötte” – mondta Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. Az alapítványnak a magyarok kenyere program során tizenöt tonnányi lisztet juttatnak el.

“Tavaly négy, idén már hét különböző országból érkezett hozzánk búza; az idei mennyiség az alapítvány féléves szükségletét fedezi” – mondta Korinek László, a magyarok kenyere akció ötletgazdája. Mindez úgy jöhetett létre, mondta, hogy idén több mint kétszer annyi búza érkezett Baranyába a Kárpát-medence minden szegletéből, mint egy évvel ezelőtt. Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármester azt mondta: a magyarok kenyere program révén egy új szimbólummal gazdagodott augusztus 20., államalapításunk és az új kenyér ünnepe. „A magyarok kenyere bizonyítja a határokon átívelő összetartozást, az egymásra való odafigyelést. A közös kenyér képében látjuk, hogy az összefogás sikert hoz” – jelentette ki a polgármester. A tavaly még nemzet kenyere elnevezéssel Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába. A gabona összeöntése és megőrlése után az alapanyagból sütötték meg a nemzet kenyerét, és az azt jelképező négyezer cipót.

A lisztből mintegy hat tonnányit a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttattak el. Idén augusztus elejéig már 25 tonna búzát ajánlottak fel a Kárpát-medencéből, a kezdeményezés szállítmányozási és sütőipari cégek ingyenes közreműködésével valósul meg. A gabonát a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban öntötték össze, az öt nagy kenyér és a magyarok kenyerét jelképező nyolcezer kis cipó sütését egy pécsi pékség vállalta. A cipókhoz adomány ellenében lehetett hozzájutni augusztus 20-án Pécsen, a Szent István téren, a befolyt összeget a Pécsi Jótékony Nőegylet rászoruló gyerekek étkeztetésére fordítja.