Augusztus 20. – L. Simon László: napjaink új kihívása a modernkori népvándorlási hullám

Akt.:
Miskolc, 2015. augusztus 20. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (k), mögötte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester (b3) érkezik a Diósgyőri vár mellett elkészült Lovagi tornák tere átadására Miskolcon 2015. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
Miskolc, 2015. augusztus 20. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (k), mögötte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester (b3) érkezik a Diósgyőri vár mellett elkészült Lovagi tornák tere átadására Miskolcon 2015. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc, 2015. augusztus 20., csütörtök (MTI) – Augusztus 20. a magyarok ünnepe, arról a hazáról szól ez az ünnep, amelynek számos viszontagsággal kellett megküzdenie az elmúlt ezer évben és napjainkban egy újabb kihívással kell szembenéznie, ez pedig a modernkori népvándorlási hullám – jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Miskolcon, a Diósgyőri vár mellett elkészült Lovagi tornák tere átadásán csütörtökön.

L. Simon László úgy fogalmazott, hogy az elmúlt ezer évben hiába jöttek tatárok, törökök, világháborúk, diktatórikus hatalmak és hiába próbálták egyes politikai erők kiárusítani az országot, a magyar nemzet mindig képes volt összefogni, ennek révén megújulni.

Rámutatott arra, hogy napjainkban nekünk és egész Európának a modernkori népvándorlási hullámmal kell szembeszállni és nemcsak hazánkat, hanem Európa egészét kell megvédenünk saját határaink megvédésével – mondta, hozzátéve, épp ezért kell összefognunk ma is.

Miskolc új kulturális és idegenforgalmi központjának avató ünnepségén – ahol megteltek a küzdőtér melletti lelátók érdeklődőkkel – az államtitkár hangsúlyozta: amellett, hogy Szent Istvánról, a keresztény magyar államot megalapító királyról és személyén túl a magyar államiság több mint ezer éves létéről emlékezünk, ünnepeljük Miskolcot is. A Lovagi tornák terével ugyanis tovább fejlődik a borsodi megyeszékhely, valamint Diósgyőr. Ez a fejlődés pedig szimbolikusan köti össze a múltat a jelennel és a jövővel. “Miskolc városépítő munkája példaértékű az egész ország számára” – jelentette ki L. Simon László.

Emlékeztetett arra, hogy a lovagi aréna szomszédságában lévő Diósgyőri vár 2,5 milliárd forintos újjáépítése volt a városfejlesztés egyik állomása, ez a munka folytatódik. A kormány támogatásával ugyanis a Nemzeti Várprogram részeként az első ütemben kiemelt projektként további másfél milliárd forintot kaphat a Diósgyőri vár fejlesztésére Miskolc.

Ennek köszönhetően elkészülhet a várárok, megújulnak majd a külső várfalak és a régészeti feltárások folytatására is lehetőség nyílik. “Visszaépülhet a vizesárok, ami európai szinten is ritkaság lesz, kimagasló turisztikai értéket jelent majd” – tette hozzá.

Megjegyezte: a több ezer férőhelyes új rendezvényhelyszín átadásával befejeződött a 2012-ben elkezdett, több mint 3 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat Miskolcon.


simon2

Bemutató a Diósgyőri vár mellett elkészült Lovagi tornák terén Miskolcon 2015. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. | MTI Fotó: Vajda János


Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédében kitért arra: a Lovagi tornák tere is hozzájárul majd ahhoz, hogy a város egyre népszerűbbé váljon a hazai és a külföldi vendégek körében. Ez már most is látszik az utóbbi évek látványos idegenforgalmi fejlesztéseinek köszönhetően – tette hozzá.

Az akár ötezer fő befogadására alkalmas, 750 férőhelyes fedett lelátókkal körülvett küzdőtér – amely 977 millió forintból épült – nagyszabású koncerteknek, színházi előadásoknak adhat otthont, emellett nevéhez hűen hagyományőrző lovagi tornák, sőt – felszereltségének köszönhetően – akár műlovagló vagy díjugrató nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas. Az új idegenforgalmi és kulturális központ – háttérben a Diósgyőri várral– Közép-Európában is egyedülálló lehet zenei fesztiválok, hagyományőrző rendezvények, közösségi ünnepek, sportesemények helyszíneként.

– MTI –Fotók: Megnyílt a Lovagi Tornák Tere Diósgyőrben

Miskolc – Egész napos, színes programokkal emlékezett Miskolc államalapító Szent Istvánra. tovább »

Így ünnepli a megye Szent István napját – Programok augusztus 20-án Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén – Államalapító királyunkat és az új kenyér ünnepét köszöntjük. Egy csokorba gyűjtöttük hogyan ünneplik megyénk városaiban augusztus 20-át. tovább »