AUGUSZTUS 20 – Több helyszínen, nagyobb látványosságot ígérnek a tűzijátékon

Újfajta rakéták, a korábbinál nagyobb területről élvezhető látvány – ezt ígérik a szervezők az esti tűzijátékra.

A tavalyi három helyett idén hat helyszínről – a Lánchídról, a Citadelláról, az Erzsébet hídon két helyszínről, valamint a Margit híd és a Lánchíd, illetve a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti két uszályról – indítják a tűzijátékot. Ez egyrészt impozánsabb látványt jelent majd, másrészt nagyobb területről tekinthetik majd meg a nézők – a korábbi 1500 méteres partszakasz helyett 3700 méteresről.

A műsorban 15 új, Magyarországon még soha nem látott látványelemet mutatnak majd be. Egyebek között “Tűzmozsarak”, “Lángoló víz”, “Versengő Hidak”, “Stroboszkóp” fantázianévre hallgató új formációk festik majd át az eget. Az összesen csaknem 45 ezer, különböző méretű rakéta közül a legkisebbek 24 milliméteresek lesznek – ezek körülbelül 30 méteres magasságig jutnak fel – a legnagyobbak pedig 300 milliméteresek – ezeket a Citadelláról lövik fel csaknem 600 méter magasba.

A tűzijáték lebonyolításában 40 szakképzett pirotechnikai szakember vesz majd részt, a rakétákat speciális, a “berobbanást” akadályozó üvegszálas vetőcsövekből lövik ki, és a kilövések egy indítókulcs segítségével bármikor azonnal megszakíthatóak lesznek. A tűzijáték telepítését, működtetését a teljes procedúra során független szakemberek felügyelik.