AUGUSZTUS 20. – Több helyszín, nagyobb látványosság és biztonság az idei tűzijáték alatt

A Citadellán pénteken megkezdték az augusztus 20-i tűzijáték rakétáinak telepítését. Idén szigorúbb pályázati feltételek és nagyobb biztosítás mellett rendezik meg az eseményt. A tavalyi három helyett idén összesen hat helyszínről lövik fel a rakétákat, amelyeket a korábbinál nagyobb területről lehet szabad szemmel figyelemmel követni – tudta meg a Független Hírügynökség a Kormányszóvivői Irodától.

A tavalyi három helyett idén hat helyszínről – a Lánchídról, a Citadelláról, az Erzsébet hídon két helyszínről, valamint a Margit híd és a Lánchíd, illetve a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti két uszályról – indítják a tűzijátékot, ez egyrészt impozánsabb látványt jelent majd, másrészt nagyobb területről tekinthetik majd meg a nézők – a korábbi 1500 méteres partszakasz helyett 3700 méteresről – tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

A műsor során 15 új, Magyarországon még soha nem látott látványelemet mutatnak majd be. Egyebek között “Tűzmozsarak”, “Lángoló víz”, “Versengő Hidak”, “Stroboszkóp” fantázianévre hallgató új formációk festik majd át az eget. Az összesen mintegy 45 ezer, különböző méretű rakéta közül a legkisebbek 24 milliméteresek lesznek – ezek körülbelül 30 méteres magasságig jutnak fel – a legnagyobbak pedig 300 milliméteresek – ezeket a Citadelláról lövik fel közel 600 méter magasba.

A Citadellán pénteken megkezdték a rakéták telepítését. A hidakon a jövő hét végén, a lehető legkésőbbi időpontban kezdik, hogy a forgalmat minél kevésbé akadályozzák.
A forgalomkorlátozásokról még folyik az egyeztetés a hatóságokkal, illetve az egyéb rendezvényekkel. A részletekről jövő hét elején adnak tájékoztatást a hatóságok, illetve a központi rendezvényekkel kapcsolatban a Miniszterelnöki Hivatal (MeH).

A tűzijáték lebonyolításában 40 szakképzett pirotechnikai szakember vesz majd részt, a rakétákat speciális, a “berobbanást” akadályozó üvegszálas vetőcsövekből lövik ki, és a kilövések egy indítókulcs segítségével bármikor azonnal megszakíthatóak lesznek. A tűzijáték telepítését, működtetését a teljes procedúra során független szakemberek felügyelik.

Tavaly októberben a kormány módosította “a nemzeti és állami ünnepek, valamint más kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítéséről és lebonyolításáról” szóló kormányhatározatot, amely rendelkezik az állami ünnepséget felügyelő operatív törzsről és annak irányítójáról.

Az operatív törzs feladata, hogy elősegítse a programok biztonságos lebonyolítását, egyeztesse a beérkező információkat, és szükség esetén intézkedjen a rendezvény megszakításáról, illetve elhalasztásáról. Tagjai többek között: a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a területileg illetékes rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a területileg illetékes megyei, fővárosi védelmi bizottság intézkedési jogkörrel rendelkező képviselője. Természetesen a fent említett szakembereket tömörítő törzs az idei augusztus 20-i programok előkészítésében és lebonyolításában is részt vesz – közölte a Kormányszóvivői Iroda. A kormány egyébként csütörtökön döntött arról is, hogy Gál J. Zoltán a MeH államtitkára lesz az idei augusztus 20-i ünnepségek egyszemélyes felelőse.

A Miniszterelnöki Hivatal a pályázati feltételeket is szigorította a biztonság fokozása érdekében. A győztes cégnek idén nem 50, hanem 100 millió forintos felelősségbiztosítással kell rendelkeznie a felmerülő károk fedezésére.

Az idei pályázóknak különösen szigorú, TÜV tanúsító által meghatározott biztonsági előírásoknak kellett megfelelniük. A TÜV Rheinland InterCert Kft. – a világ egyik legrégebbi műszaki felügyeleti szervének magyar vállalata – segített a biztonsági szempontok kialakításában.

A pályázónak négyféle, a biztonságos lebonyolítással kapcsolatos tervet kellett elkészítenie: meteorológiai, egészségügyi, biztonsági és helyszíni közlekedési, valamint tömegközlekedési tervet. Ezeket a terveket az Operatív Törzsben is részt vevő hatóságok egyeztetik, ellenőrzik, s végleges formájukról, tartalmukról az Operatív Törzs dönt majd jövő hét folyamán.

Az augusztus 19-20-i ünnepségsorozatnak a tűzijáték mellett része a hagyományos zászlófelvonás, a tisztavatás, amely idén első alkalommal nem a Kossuth téren, hanem a magyar államiság egy szimbolikus helyszínén, a Hősök terén lesz majd, és amelyhez – szintén most első alkalommal – hadibemutató társul. A tűzijáték előtt a Dunánál összegyűlt közönséget Zenehajó szórakoztatja majd, fedélzetén ütős zenekarral.

Augusztus 19-én este 21:00 órától a Hősök terén “Szent István – egy ország születése” címmel mutatnak be egy új zenés-táncos darabot, Czomba Imre zenéjével, Román Sándor rendezésében és koreográfiájával. A darabban mintegy háromszáz táncos vesz részt, a főbb szerepekben Egyházi Géza, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Puskás Péter és Fonyó Barbara lesz majd látható.

Elmarad ugyanakkor az augusztus 20-ára tervezetett sárkányhajó-verseny Budapesten – döntött a rendezvényt felügyelő Operatív Törzs, az indoklás szerint azért, mert a rendezvény nem lenne biztonságos a Dunán horgonyzó nagy hajók miatt – mondta pénteken Budai Bernadett kormányszóvivő. A versenyt eredetileg augusztus 20-án 18 órától rendezték volna meg a Lánchíd és a Margit híd között.

A teljes ünnepségsorozat költsége nettó 251 millió forint.