AUGUSZTUS 20. – Sólyom László elnök részvételével kezdődtek az ünnepségek a szlovákiai Deákiban

Sólyom László köztársasági elnök részvételével folynak vasárnap reggel óta Szent István-napi ünnepségek a szlovákiai Deáki községben.

A több mint kétezer lelkes, többségében magyarlakta délnyugat-szlovákiai községben ünnepélyesen fogadták az államfőt és feleségét, Sólyom Erzsébetet.

Az önkormányzat épületében Bukovsky János ((bukovszki)) polgármester köszöntötte a díszvendéget, majd az elnök és kísérete részvételével ünnepi szentmise kezdődött a román stílusú Nagyboldogasszony templomban. A szertartást Orosch János pozsony-nagyszombati püspök celebrálja.

A magyar és szlovák nyelvű igehirdetésben a püspök hangsúlyozta: Szent István világosan látta, hogy csak azok a népek maradhatnak meg a történelem forgószínpadán, amelyek felveszik a kereszténységet. Ezért az a legméltóbb hála Szent István íránt, ha ragaszkodunk a hitünkhöz – hangsúlyozta a püspök.

Sólyom László a mise után ünnepi beszédet mond a falualapítók emlékművénél, s megkoszorúzza I. István király deáki szobrát.

A megemlékezésen részt vesz Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, valamint Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet és Duka Zólyomi Árpád szlovákiai magyar euróképviselő.

Deáki arról nevezetes, hogy a történeti források szerint itt használták a Halotti Beszéd és könyörgés címen ismert szertartásszöveget, amely a legrégebbi összefüggő magyar nyelvemlék.



Sporthírek