AUGUSZTUS 20 – Ünnepi vízifesztivál és légiparádé Budapesten

Hétfő délelőtt hagyományos és szárnyashajók bemutatójával kezdődött a fővárosban az ünnepi vízifesztivál. A rendezvényen 50 jármű vett részt, a programban jet-ski bemutató is szerepelt. Ezután kezdődött a légiparádé, amely egy Boeing, és egy veterán utasszállító gép repülésével zárult. Délután két órakor kezdődik a Red Bull Air Race világbajnoki futam a Duna felett.

A fővárosi ünnepi Vízifesztivál hétfő délelőtt 50 folyami vízi jármű, így személy-és teherszállító hajók, vonatók, naszádok és motoros jachtok zenés koreográfiára készített bemutatójával kezdődött. Ezután egy csaknem félórás jet-ski bemutató következett. A 25 versenyző a Duna Margit híd és a Batthyány tér közötti szakaszán 70 kilométeres óránkénti sebességgel haladva piros-fehér-zöld füstcsíkkal rajzolták ki a nemzeti színeket. Ezután egy Formula 1-es jet-ski versenyt láthattak az érdeklődők.

A légiparádén különböző repülőgépek kötelékrepüléseit, egy helikopteres műrepülést, ejtőernyős ugrást és Veres Zoltán bemutatóját láthatták a nézők a Margit híd környékéről. A bemutató zárásaként a magyar nemzeti légitársaság legnagyobb repülőgépe, egy Boeing 767-es a Lágymányosi híd és az Árpád híd közötti Duna szakaszon 200 méter magasságban háromszor, 240, 290 majd 400 km/órás sebességgel húzott át a Duna felett délről északi irányban. Végül egy veterán utasszállító is többször megfordult a folyó felett.

A Red Bull Air Race világbajnoki futama délután 2 órakor kezdődik. A vasárnapi időmérő edzésen Besenyei Péter a 7. időt érte el. A versenyzőknek egy csaknem másfél kilométer hosszú pályán kell végigrepülniük, ahol különböző manővereket kell időre végrehajtaniuk. A verseny hétfő délután 5 óráig tart a Margit híd és a Lánchíd között a Duna felett.