Augusztus 20 – nem számít zavargásra a rendőrség

Nincsenek olyan információik a rendőröknek, amelyek arra utalnának, hogy szervezett csoportok megpróbálnák megzavarni az augusztus 20-i állami ünnep rendezvényeit – jelentették be rendőri vezetők csütörtökön Budapesten. A tűzijáték napján a fővárosban 1500 rendőr vesz részt a biztosításban, és szükség esetén növelik a létszámot. A rendőrség székházában már vasárnap megalakul – március 15-e mintájára – az irányító törzs, amely folyamatos kapcsolatban lesz a kormány által létrehozott operatív törzzsel is. A rendőri vezetők hangsúlyozták, hogy békés, nyugodt ünnepre készülnek.

Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese elmondta: augusztus 19-re és 20-ra országszerte már körülbelül 700 rendezvényt jelentettek be, ezek döntő többsége szervesen kapcsolódik az állami ünnephez. Minden szervezővel egyeztettek már és a tavalyi tűzijátékon történtek után kiemelt gondossággal kezelik majd a biztonság, illetve a kiürítési tervek kérdését.

Mint mondta: a rendőrség székházában már vasárnap megalakul – március 15-i mintára – egy irányító törzs, ahonnan a csapatok feladatait és mozgását koordinálják. Ez természetesen folyamatos kapcsolatban lesz a kormányzat által létrehozott operatív törzzsel is.

A tapasztaltok szerint az augusztus 20-i események a legnagyobb tömegeket a fővárosba vonzzák majd, itt az irányítás Tóth Gábor fővárosi főkapitány és közbiztonsági helyettese, Nagy-Juhák István feladata lesz.

Tóth Gábor elmondta, hogy az elkövetkező négy napra eddig Budapesten körülbelül félszáz rendezvényt jelentettek be, ebből nyolc számít kiemeltnek, úgy mint a tűzijáték vagy a Kossuth téren a zászlófelvonás. Utóbbinál egyébként ismét felállítanak majd helyenként kordonokat is a téren. Csak 20-án egyébként 1500 rendőr vesz majd részt ezek biztosításában – többségében a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a Rendészeti Biztonsági Szolgálat munkatársai.
A főkapitány szerint bár az augusztus 20-i rendezvénysorozat nem számít kiemelt kockázatúnak, mégis nagy rendőri erőkre lesz szükség. A legfontosabb feladatok közé tartozik a közlekedés irányítása, a személy- és vagyonvédelem, illetve szükség esetén az életmentés.

Tóth Gábor és Szabadfi Árpád is hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek nincsenek olyan információi, amely szerint szervezett csoportok az állami rendezvények megzavarására készülnének. Bár a rendőrség békés és nyugodt ünneplésre számít, minden körülményre felkészültek.Sporthírek