AUGUSZTUS 20 – Minden eddiginél jobban ügyelnek a biztonságra

Minden korábbinál komolyabb biztonsági intézkedéseket vezettek be az esti tűzijáték idejére Budapesten. A rendezvény biztonságos lebonyolítására egy operatív törzs jött létre, amelynek vezetője Gál J. Zoltán. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára egyszemélyben dönthet szükség esetén a rendezvény megszakításáról, vagy elhalasztásáról.

Idén a tűzijáték szervezőjének komolyabb biztonsági feltételeket kellett biztosítani, mint az elmúlt években. Ennek egyike például, hogy a rendezvényszervező cégnek biztosítania kell menekülő útvonalakat, rendelkeznie kell meteorológiai- és biztonsági tervvel, valamint helyszíni- és tömegközlekedési tervvel is, és erről szórólapokon kell tájékoztatnia a résztvevőket. Emellett a tavalyi 50 helyett, idén már 100 millió forintos biztosítási kerettel kell rendelkeznie, az esetleges károk rendezésére.

A mostani tűzijáték idejére egy operatív törzs is felállt, amelynek feladata, hogy elősegítse a programok biztonságos lebonyolítását és egyeztesse a beérkező információkat. Tagjai többek között: a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a mentőszolgálat és az Országos Meteorológiai Szolgálat képviselője. A törzs vezetője Gál J. Zoltán a MeH államtitkára, aki egyszemélyben felelős a rendezvény esetleges leállításáért vagy elhalasztásáért. Az operatív törzset a meteorológiai szolgálat folyamatosan értesíti a várható időjárásról.

A különféle menekülési útvonalakra is jobban figyelnek idén, mint eddig. A rakpartokon 7 biztonsági lépcsőt alakítottak ki, hogy baj esetén könnyebben el lehessen hagyni a helyszínt. Közben 350 biztonsági őr teljesít majd szolgálatot, hangosbemondókat helyeznek üzembe és 20 hangtorony is rendelkezésre áll majd. A nézőket 3 darab, 37 négyzetméteres kivetítőn tájékoztatják a közérdekű információkról. A MeH emellett tájékoztató füzeteket is oszt, amelyből minden fontos információt meg lehet tudni.

Szintén újdonság, hogy a Dunán hajózási tilalmat rendelnek el, azaz csak olyan vízi járműről lehet majd végignézni a tűzijátékot, amely ki van kötve.

Az ünnepségek nettó költsége 250 millió forint, ebből a tűzijáték 95 millió forintba kerül.Sporthírek