Augusztus 20. – kulturális rendezvények Budapesten – ÖSSZEFOGLALÓ

Örömkoncert a Kossuth téren, külhoni magyarok fesztiválja a rakparton, történelmi gálaműsor a Hősök terén, kenyérfesztivál a Városligetben, Vízifesztivál és Zenehajó a Dunán – egyebek mellett ezek a kulturális rendezvények várják a közönséget a nemzeti ünnep alkalmából Budapesten.

A Kossuth tér már a hét elején “hangparkká” változott. Az AudiTÉRium programjában minden nap más stílusú zene szólt. Pénteken Budapest hangjait, szombaton az előző Örömkoncertekből válogatást, vasárnap jazzt, hétfőn pedig Magyarországról szóló zenés verseket “sugároznak” a Kossuth téren.

Biennále elnevezéssel első alkalommal rendezik meg a külhoni magyarok kulturális fesztiválját Budapesten. A szombaton kezdődő háromnapos eseményen csaknem negyven együttes és énekes lép fel. “A Dunánál” alcímű zenei fesztivál ingyenes programjait a pesti alsórakpart Erzsébet híd és Lánchíd közti szakaszán tartják. Fellép többek között Lajkó Félix és a Ghymes együttes.

Szombaton este kilenc órától hallgathatja meg a közönség a Kossuth téren az ötödik Örömkoncertet. A Szent István Király Szimfonikus Zenekart és a Zuglói Filharmonikusokat Záborszky Kálmán vezényli. Idén a XIX. századi romantika jegyében állították össze a repertoárt, Erkel-, Liszt- és Brahms-művek lesznek műsoron, majd Berlioz Rákóczi-indulója csendül fel.

Vasárnap az Oktogontól a Hősök teréig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ünnepi rendezvénye foglalja el az Andrássy utat. Az öt színpadon több mint harminc előadó lép fel. A Hősök terén popzene szól: a fellépők között lesz Tóth Vera, Auth Csilla és a Desperado Zenekar. A Kodály köröndön dzsessz- és alternatív zenei műsorok várják a közönséget, Hevesi Tamás, illetve a Neo koncertje után a Bolyki Brothers, majd Váczi Eszter és a Szörp lép fel. Az Oktogonon etno-folk szól, este a Váradi Roma Café ad koncertet.

Vasárnap este történelmi gálát tartanak a Hősök terén. A Szent István – Egy ország születése című zenés-táncos előadás Czomba Imre zenéjével, Román Sándor koreográfiájával készül. A produkció az államalapítást idézi fel, elsősorban István király és Imre herceg viszonyát helyezve a középpontba. A produkcióban kétszáz amatőr táncos, hivatásos színészek és énekesek, lovas kaszkadőrök és tűzzsonglőrök is szerepelnek.

A Margit-híd és a Lánchíd közötti szakaszon rendezik meg hétfő délelőtt a hagyományos Vízifesztivált. 10-és 12 óra között csaknem 50 folyami vízijármű, így személy-és teherszállító hajók, vonatók, naszádok és motoros jachtok zenés koreográfiára készített bemutatójával várják a közönséget. A résztvevő hajózási cégek több mint 30 fővárosi és Budapest környéki gyermekotthon csaknem 2000 lakóját látják vendégül a rendezvényen.

Hétfő este 6 és 9 óra között Zenehajó közlekedik a Duna két partja mentén, az Árpád híd és a Petőfi híd között. A fedélzetről a japán dobzenét játszó magyar Kiyo-Kito Taiko zenekar játékát hallgathatja meg a közönség.

Harmadik éve rendezik meg augusztus 20-án az egész napos Kenyérfesztivált a Városligetben. Az elmaradhatatlan kenyérsütés, népi játékok, számos zenés-táncos produkció és gasztronómiai csemegék várják a látogatókat a Városligetben.

Az utóbbi két évben kialakult hagyománynak megfelelően a Művészetek Palotája minőségi jazzmuzsikával köszönti augusztus 20-át. Hétfőn délután öttől a Palotán kívül és belül is várják a vendégeket. A fellépők többek között lesz mások mellett a Vukán Trió, és a Gyárfás István Trió, valamint a Magyar Jazz Quartet. Az est vendégművészei: Micheller Myrtill és Berki Tamás. A tűzijáték után is folytatódik a program, a táncolni vágyóknak a térzenét a Madarak Együttes és vendégei szolgáltatják a Művészetek Palotája előtt.