AUGUSZTUS 20. – készülődés a tűzijátékra – RTL Klub

Útlezárások, hajózási tilalom, egyebek mellett ezek várhatóak hétfőn a fővárosban az ünnepi események miatt – számolt be vasárnap este az RTL Klub Híradója. Az augusztus 20-ai tűzijátékot várhatóan egy-másfél millió ember nézi meg az alsó és a felső rakpartokról. A szervezők azt tanácsolják: mindenki használja a metrót és a villamost, semmiképpen ne menjen autóval a belvárosba hétfőn.

A part közelében már vasárnap is több útszakaszt lezártak, ahová csak a taxik és a BKV járművei hajthattak be. Hétfőn még nehezebb lesz közlekedni Budapesten. Az alsó rakpartokon például egyáltalán nem lehet, déltől a Lánchídon sem. Délután kettőkor lezárják az Erzsébet hidat, 4-kor pedig a Szabadság hidat is. A belvárosi utcákon már napokkal ezelőtt számtalan helyen parkolási tilalomra figyelmeztető táblákat helyeztek ki. A rendőrség pedig szórólapokon figyelmeztet a változásokra.

A tilosban parkoló autókat elszállítják, de nem messzire. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány elmondta: olyan távolságra viszik a járműveket, ahol már nem veszélyeztetik a rendezvény biztonságát. Aki az autóját keresi, a 267-46-73-as budapesti telefonszámon érdeklődhet.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a BKV felkészült arra, hogy a tűzijáték helyszínére szállítsa az embereket, és utána sűrített járatokkal el is vigye őket onnan.

A Dunán is “hajóval behajtani tilos” táblákat tesznek ki a belvárosi szakaszon. Csak kikötött hajókról lehet végignézni a tűzijátékot.

100 tűzoltó, 43 mentőautó és többféle katasztrófa terv. Csak néhány az augusztus 20-i rendezvények biztosítási intézkedésiből. A Miniszterelnöki Hivatalban vasárnap déltől estig dolgozott az operatív törzs, hétfőn pedig reggel 8-tól este 11-ig figyelik az eseményeket, és elemzik a beérkező információkat. Az ünnepségek leállításáról Gál J. Zoltán államtitkár, az operatív törzs vezetője dönthet, ha a szakemberek ezt szükségesnek látják. A meteorológiai szolgálat hétfőn félóránként küld jelentést az időjárásról.

A rendőrség idén először egy hajóról irányítja majd a tűzijáték biztosítását. Az információk a Teve utcai központba futnak be, ahonnan bármilyen egységet mozgósítani tudnak. A mentőknél is megerősített szolgálat lesz: összesen 43 autót vezényelnek a helyszínre, a Markó utcai központban pedig külön diszpécser irányítja munkájukat.

A MÁV a jelek szerint megfeledkezett a miskolciakról, oda nem indul ugyanis mentesítő járat augusztus 20-án éjszaka. Az utolsó vonat hétdő este tíz óra után 5 perccel megy Budapestről a borsodi megyeszékhelyre. A tűzijáték este 9-kor kezdődik, és 20 perces lesz. Aki tehát még hétfőn haza akar érni Miskolcra, annak mindössze 45 perce lesz arra, hogy a tűzijáték után kiérjen a Keleti pályaudvarra.