AUGUSZTUS 20. – fokozott biztonsági intézkedésekkek készül a MeH

Augusztus 20-án a tavalyihoz képest megduplázzák a biztonsági őrök számát a tűzijáték alatt, a Duna mindkét oldalán 100-100 ember vigyáz majd arra, hogy gond nélkül érjen véget a látványosság. A délelőtti légiparádé után az ott felügyelő biztonságiak is csatlakoznak hozzájuk, sőt a Red Bull Air Race emberei is segítenek nekik, egészen este tíz óráig – hangzott el a kormányszóvivői sajtótájékoztatón vasárnap.

Az állami ünnep alkalmából rendezett légiparádé főpróbája augusztus 16-án lesz. Jövő csütörtökön számos nagy katonai repülőgép emelkedik a levegőbe Budapesten, de semmi ok az aggodalomra, a vadászgépek és helikopterek csak gyakorlatoznak – mondta Daróczi Dávid, szóvivő.

A Miniszterelnöki Hivatal mozgó hangosbemondók segítségével tájékoztatja az embereket a programokról, ha pedig bármi gond adódna, a rakparton ki lesznek táblázva a menekülési útvonalak. Az eredetileg tervezettnél 20-szal több, összesen 43 mentőkocsi áll majd készenlétben – tavaly egyébként öt kocsit kértek a szervezők.

A szervezők jövő szerdán egy program füzetet is szétosztanak majd. Ebből 50 ezer jut a fővárosba, 30 ezer pedig vidékre. Az események zökkenőmentes lebonyolításáért felelős Operatív Törzs szintén jövő szerdán ülésezik. Ekkor véglegesítik a kiürítési tervet, melynek egy része sajtónyilvános lesz, másik részét később hozzák nyilvánosságra – hangzott el a tájékoztatón.

Az ünnepségek nettó költsége 250 millió forint, ebből a tűzijáték 95 millió forintba kerül.