Augusztus 20. – Fidesz: csak Gál J. Zoltánt ne!

Cinizmus az augusztus 20-ai állami ünnepség felügyeletével azt az államtitkárt, Gál J. Zoltánt megbízni, aki tavaly leállíthatta volna a tűzijátékot – ismételte meg pártja már hétvégén kifejtett véleményét kedden Lázár János, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Lázár ismét a korábbi kancelláriaminiszter nyilatkozatára hivatkozott. Szilvásy György az öt halálos áldozattal és több, mint 300 sebesüléssel járó tavalyi tragédia másnapján azt mondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban megvolt az a felelős, aki leállíthatta volna a tűzijátékot. Szilvásy egy főosztályvezetőt, egy szakállamtitkárt, és Gál J.-t nevezte meg.

A fideszes politikus szerint most körültekintően és alaposan készítik elő a tömegrendezvényt, ez azonban egyben beismerése annak, hogy tavaly is megtehették volna ugyanezt. Ezért arra kérik a miniszterelnököt, hogy fontolja meg még egyszer Gál J. Zoltán kinevezését az ünnepség biztonságáért felelős operatív törzs élére.

A kormánynak az emberi tisztesség most azt diktálja, azonnal kezdeményezzen peren kívüli megegyezést az áldozatokkal és azok hozzátartozóival – tette hozzá Lázár János.