AUGUSZTUS 20 – Felvonták a Köztársaság lobogóját

Elkezdődtek az augusztus 20-i állami ünnepségek. Reggel a Kossuth téren felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját. A ceremónián részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke.

Az ünnepséget néhány százan tekintették meg, közülük páran bekiabálással próbálták megzavarni a zászlófelvonást. Elsősorban a miniszterelnök távozását követelték – számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A zászlófelvonás után idén először új helyszínen, a Hősök terén avatják tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 109 végzős honvéd- és határőrhallgatóját. Az eseményen Szekeres Imre honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet. Az ünnepség új – az eddigi hagyományoktól eltérő – mozzanata, hogy a Szózat után a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúznak a Hősök tere felett. A gépek az Andrássy út felől repülnek a Hősök teréhez, ahol 150 méterig süllyednek le. A kötelékekben MI 24-es harci helikopterek, AN 26-os szállítógépek, valamint MIG 29-es vadászrepülők és Gripen vadászgépek is feltűnnek majd.