AUGUSZTUS 20 – Ezernél is több rendőr, tűzoltó és mentős áll majd készenlétben

Ezerötszáz rendőr, több tucat mentőautó és száznál is több tűzoltó áll majd készenlétben egész nap, így az esti tűzijáték idején is a fővárosban. A szakemberek felkészültek arra, hogy nagy tömegben is segíteni tudjanak az embereknek, a tüzeket gyorsan megfékezzék és még az esetleges tüntetéseket is kezelni tudják. A hétfői rendezvények, így az esti tűzijáték közelében […]

Ezerötszáz rendőr, több tucat mentőautó és száznál is több tűzoltó áll majd készenlétben egész nap, így az esti tűzijáték idején is a fővárosban. A szakemberek felkészültek arra, hogy nagy tömegben is segíteni tudjanak az embereknek, a tüzeket gyorsan megfékezzék és még az esetleges tüntetéseket is kezelni tudják.

A hétfői rendezvények, így az esti tűzijáték közelében is minden eddiginél több, összesen 43 mentőautó és 2 tömeges balesetre szakosodott speciális jármű áll majd készenlétben. A mozgásukat egy külön irányítócsoport koordinálja, így akár nagy tömegben is képesek eljutni a rászorulókhoz. A kommunikáció ezúttal már az új és modern digitális rádióhálózat, az EDR segítségével zajlik, aminek segítségével a mentők a rendőrökkel és a tűzoltókkal is tudják majd a kapcsolatot tartani. Bár a 20-i rendezvényekre nagy erőkkel koncentrál a mentőszolgálat, ez az alaptevékenységüket nem befolyásolja, hiszen az ünnepi biztosításokban kizárólag a szabadnapos dolgozók, és tartalék kocsik vesznek részt.

Hasonlóan nagy lesz a készültség a rendőröknél is, hiszen csak a hétfői napon 1500 egyenruhás vigyáz majd a rendre. Az utcán lévő egyenruhások elsődleges feladatai közé tartozik majd a közlekedés irányítása, de kiemelten fognak figyelni a nagy tömegben tevékenykedő zsebesekre és tolvajokra is. Az esti tűzijáték idejére a budai és pesti rakpartokat is összesen 11 cellára osztják, mindhez külön parancsnok tartozik majd. A koordinálásukat idén először egy hajóról végzik, az ott lévő parancsnokok kapcsolatban lesznek a Teve utcai rendőrszékházzal. Bár – a budapesti főkapitány szerint – nincsenek olyan információik, hogy szervezett csoportok az állami rendezvény megzavarását terveznék, a rendőrök fel lesznek készülve erre a lehetőségre is.

A tűzoltók is a korábbi éveknél nagyobb erőkkel készülnek főként a tűzijátékra, száznál is többen lesznek majd készültségben. A Margit-, az Erzsébet-, a Lánchíd és a Szabadság híd lábainál is tűzoltóautók állnak majd csakúgy, mint az Országház épületénél. A legtöbb tűzoltó azonban a Gellérthegyen lesz. A hegyoldalt már korábban be fogják hálózni tömlőkkel, hogyha meggyulladna a növényzet a rakétáktól, egyből oltani tudják.