Augusztus 20. – Délután véglegesítik a biztonsági terveket

Minden feltétel adott ahhoz, hogy augusztus 19-én és 20-án egy biztonságos, és egyben látványos, méltóságteljes ünnep legyen az ország születésnapján – mondta a rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős Operatív Törzs vezetője a tűzijáték biztonsági szemléjén pénteken, a Citadellán. Gál J. Zoltán közölte: a biztonsági terveket péntek délután véglegesíti az Operatív Törzs, amely minden emberileg és technikailag lehetséges intézkedést meghozott az ünnepségsorozat biztonsága érdekében.

Hétfőn egyébként meleg nyári idő és 30 fokos hőmérséklet várható. Záporok, zivatarok is lehetnek, amelyek környékén erősebb széllökések is előfordulhatnak, de ezzel együtt jelenleg úgy tűnik, hogy az időjárás miatt nem kell megszakítani a rendezvényt – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az ünnepségsorozat augusztus 19-én, vasárnap, a Hősök terén kezdődik egy látványos történelmi gálával, és az Andrássy úton az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által szervezett rendezvényekkel – mondta Gál J. Zoltán.

Augusztus 20-án a szokásos látványosságok mellett új elemekkel is bővült a program. A közjogi méltóságok jelenlétében reggel fél 9 kor vonják fel a nemzeti lobogót. A tisztavatási ünnepség 10 órakor kezdődik a Hősök terén, ami idén először kiegészül egy haditechnikai és légi bemutatóval – közölte az Operatív Törzs vezetője.

10 órától este 6-ig kenyérfesztivál lesz a Vajda Hunyad Várában, illetve idén is megtartják a Red Bull Air Race versenyt a Duna felett, ezt követően pedig 18-tól 21 óráig egy zenehajó indul el a folyón.

Este 19 órától kezdődik a légi bemutató a Duna felett, az ünnepi tűzijáték pedig 21 órakor kezdődik. Az elmúlt évekhez képest sok minden változott ezzel kapcsolatban – mondta Gál J. Zoltán. 15 látványelemet építettek be a programba, és 6 helyszínről lövik fel a tölteteket: a Lánchídról, a Citadelláról, az Erzsébet híd északi és déli járdájáról, a Margit híd és a Lánchíd, valamint a Szabadság és a Petőfi híd között uszályokról.

Biztonsági megfontolások miatt a korábbi 1500 helyett idén 3700 méternyi partszakaszon lehet teljes látványában követni a tűzijátékot, így várhatóan nem lesz akkora a zsúfoltság, mint a korábbi években – közölte az Operatív Törzs vezetője.

A rendezvénysorozat idején 43 mentőautó áll majd folyamatos készenlétben a helyszíneken. 350 biztonsági őr teljesít majd szolgálatot, hangosbemondókat helyeznek üzembe és 20 hangtorony is rendelkezésre áll majd. A nézőket 3 darab, 37 négyzetméteres kivetítőn tájékoztatják a közérdekű információkról. 12 biztonsági tornyot építettek fel és 7 biztonsági lépcsőt alakítottak ki a rakpartokon, hogy baj esetén könnyebben el lehessen hagyni a helyszínt. A tűzijáték alatt 40 pirotechnikai szakember lesz ügyeletben. 95 hivatásos és 63 önkéntes tűzoltó áll majd készenlétben, 22 tűzoltóautóval és 1 helikopterrel.

Az ünnepi folyamzár értelmében csak a partnál, a mólóknál horgonyzó nagy hajók lehetnek a Dunán a tűzijáték alatt az érintett szakaszon, így kisebb hajókról idén nem lehet követni a programot – hangzott el a sajtótájékoztatón.