AUGUSZTUS 20 – Bíróság előtt a tűzijáték károsultjai – HÁTTÉR

Még mindig tart – és jó ideig el is húzódhat – az a per, amelyet a tavaly augusztus 20-i vihar károsultjai indítottak a kancellária és több állami szerv, illetve a tűzijáték szervezői ellen. Az elhunytak hozzátartozói és az ítéletidő sérültjei együttesen 100 millió forintra tartanának igényt. A következő tárgyalás szeptember elején lesz. Az egy évvel […]

Még mindig tart – és jó ideig el is húzódhat – az a per, amelyet a tavaly augusztus 20-i vihar károsultjai indítottak a kancellária és több állami szerv, illetve a tűzijáték szervezői ellen. Az elhunytak hozzátartozói és az ítéletidő sérültjei együttesen 100 millió forintra tartanának igényt. A következő tárgyalás szeptember elején lesz.

Az egy évvel ezelőtti tűzijáték idején kitört viharban öten meghaltak és több százan megsérültek Budapesten. Három elhunyt hozzátartozói, illetve 25-30 sérült tart igényt kártérítésre, a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökségtől, annak alvállalkozójától, az Absolut Piro Kft-től, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, a Miniszterelnöki Hivataltól és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. Szerintük ugyanis felelősség terheli ezeket a szerveket a tragédia miatt, mert nem óvták meg a tűzijáték nézőinek biztonságát, nem volt megfelelő katasztrófa-terv sem, és nem értesítették időben az embereket a vihar közeledtéről.

A károsultakat képviselő ügyvéd először peren kívül próbált megegyezni a kancelláriával, próbálkozása azonban kétszer is zátonyra futott.

A per végül április végén indult meg: a károsultak egyelőre 6 millió 250 ezer forint nem vagyoni kártérítést követelnek az általuk felelősnek tartott cégtől és az állami szervektől. Ha a bíróság számukra kedvező döntést hoz, akkor azonban kártérítési igényüket várhatóan 100 milliós nagyságrendűre emelik majd.

Az ügyvéd szerint ítélet csak nagyjából 2 év múlva várható, rengeteg tanút és szakértőt kell ugyanis meghallgatni. A következő tárgyalás szeptember elején lesz.