AUGUSZTUS 20. – Az ünnep előestéjén is van bőven program

Már vasárnap is bőven válogathatnak az érdeklődők a programok közül Budapesten és vidéken egyaránt. Több település várossá avatását ünnepli. A fővárosban sokfelé korlátozzák a forgalmat a rendezvények miatt.

Vasárnap fesztiválhelyszínné változott a fővárosi Andrássy út – az Oktogon és a Hősök tere között -, az Új Magyarország Fejlesztési Tervet népszerűsítik itt. A Kodály köröndnél egy jelképes hidat is felállítottak, ez szimbolizálja a pályázati lehetőségek útnak indítását.

Este a Hősök terén folytatódnak a programok, a tér egy történelmi gála helyszíne 21 órától. A Szent István – Egy ország születése című zenés-táncos előadás Czomba Imre zenéjével, Román Sándor koreográfiájával készül. A produkció az államalapítást idézi fel, elsősorban István király és Imre herceg viszonyát helyezve a középpontba. A produkcióban kétszáz amatőr táncos, hivatásos színészek és énekesek, lovas kaszkadőrök és tűzzsonglőrök is szerepelnek.

Közben tart a Biennále, azaz a külhoni magyarok kulturális fesztiválja a Széchenyi rakparton, csakúgy, mint a Budai Várban megrendezett Mesterségek ünnepe.

A vasárnapi és a hétfői ünnepségek előkészületei miatt vasárnaptól újabb utcákat zárnak le az autósok elől Budapesten. Este 6 órától például tilos lesz megállni a Kossuth tér környékén lévő utcákban és a Vértanúk terén. Este 7 órától pedig a Hősök terére tervezett gála miatt lezárásra kell számítani az autósoknak a Dózsa György út és az Andrássy út egy-egy, a Hősök teréhez közel eső szakaszán és magán a téren.

Több vidéki településen városavató ünnepséget tartanak vasárnap. A Pest megyei Biatorbágyon Szili Katalin házelnök adta át a városalapító oklevelet a polgármesternek délelőtt. 21 órától tűzijátékot rendeznek Biatorbágyon, majd fél órával később indul az utcabál. A Borsod megyei Alsózsolcát is Szili Katalin avatja várossá vasárnap délután. Itt a piactéren várják zenés-táncos programok az érdeklődőket, majd este 7 órától a Miskolci Dixiland Band és a Három Tenor ad koncertet a közösségi házban. A Pest megyei Maglód városavató ünnepsége hétfő délután lesz, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter mond majd beszédet.

A debreceni Kossuth téren vasárnap este 8 órától lép fel az idei virágkarnevál sztárvendégeként az olasz Ricchi e Poveri együttes. Hévízen a XIII. Országos Borfesztivált tartják számtalan fellépővel, Balatonbogláron pedig szintén ének és táncbemutatókkal az idei szüreti fesztivált.