Augusztus 2 – Roma holokauszt emléknap

Csütörtökön több budapesti helyszínen is megemlékeznek a roma holokausztról. 1944. augusztus 2-án számolták fel az auschwitzi cigánytábort, ahol csaknem háromezer romát gyilkoltak meg egyetlen éjszaka alatt. Az európai romák ezen a napon emlékeznek a roma holokausztra, a Pharrajimosra – tájékoztatta szerkesztőségünket a Roma Sajtóközpont.

Délután kettőkor az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselői a Dohány utcai székházuk előtt emlékeznek a roma holokausztra. A Holokauszt Emlékközpont Páva utcai székhelyén délután négykor az Áldozatok Emlékfalánál gyújtanak gyertyát a meggyilkolt romák emlékére. Az ünnepségen beszédet mond Báder Iván szociológus és Szita Szabolcs történész.

A Nehru Parkban délután öt órától roma szervezetek és politikusok közös megemlékezést tartanak a holokauszt emlékműnél. Köszöntőt mond Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. A kormány nevében Csizmár Gábor államtitkár, a főváros nevében Demszky Gábor főpolgármester mond beszédet, valamint, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa, Kállai Ernő emlékezik a roma holokausztra. Az ünnepségen a 100 Tagú Cigányzenekar a Schindler-listája című zenedarabot adja elő.