Augusztus 1-jétől új rákgyógyszereket támogat a társadalombiztosítás

Augusztus 1-jétől három új rákgyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás. A készítmények kétféle leukémiára és a tüdőrák egy fajtájára jelentenek célzott kezelést – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Másik három gyógyszert eddig is támogatással kaptak a betegek bizonyos daganattípusokra, de ezt augusztus 1-jétől kiterjesztik újabb rákfajtákra. Ezek a készítmények ugyanis kétféle leukémia, illetve májrák esetében is hatékonyak.

A gyógyszerek már forgalomban voltak Magyarországon, de a betegek eddig nem kaptak ezekhez társadalombiztosítási támogatást.

Az államtitkár közölte: rendkívül hatékony, de nagyon drága gyógyszerekről van szó, amelyek ára az egymillió forintot is elérheti kezelésenként. A tervek szerint körülbelül évi egymilliárd forint költséget jelent a társadalombiztosításnak a készítmények befogadása. Vojnok Mária hangsúlyozta: mind a három daganattípus – a tüdő- és a májrák, illetve a leukémia – gyakori Magyarországon, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy ezeket a gyógyszereket támogatja a társadalombiztosítás.Sporthírek