Audi Hybrid Show Miskolcon

Akt.:
Audi Hybrid Show Miskolcon
Mit jelent a „hybrid”? Biológiai értelemben a különböző csoportokba sorolt élőlények keresztezésének eredménye. Nyelvészetileg a természetes nyelvek keveredésével létrejövő nyelvet, illetve a különböző nyelvek morfémiáiból képzett összetett szavakat, például: autó + mobil (görög + latin).

Az elektronikában hibrid számítógépnek nevezik az analóg és digitális tulajdonságokat kombináló számítógépet. És nem utolsósorban a járművek közt is mind gyakrabban találkozhatunk hibriddel.

Hibrid rendszernek azt a megoldást nevezzük, melynek során a meghajtáshoz szükséges energiát két vagy több, különböző elven működő erőforrásból nyerik. A gyakorlati megvalósítás során legtöbbször a belsőégésű motor és a villanymotor kombinációja jelenik meg. A haladáshoz szükséges energia akkumulátor helyett (vagy mellett) még lendkerékben vagy szuperkondenzátorban is tárolható. Műszaki értelemben az Audi hybrid modellek párhuzamos konstrukciók, ami azt jelenti, hogy – amennyiben a pillanatnyi menethelyzet indokolja – belsőégésű és elektromotorjuk akár együttesen is üzemelhet.

 

Hibrid üzemmódban
Az Audi hibridmodelljei úgynevezett teljes hibrid konstrukciók, azaz adott esetben tisztán elektromos hajtással is közlekedhetnek. Ekkor kizárólag az elektromotor hajtja az autót, szinte hangtalanul, károsanyag-kibocsátás nélkül.
A kombinált hibrid üzemmódban a belsőégésű és az elektromotor együttesen vesz részt a hajtásban. Az elektromotor a belsőégésű aggregát tehermentesítésével segíti az üzemanyag-takarékosságot, például azon közlekedési helyzetben, ahol az autó sebességének tartása csupán minimális vonóerőt igényel –e z esetben a belsőégésű erőforrás átmenetileg le is állhat. A jármű ilyenkor a mozgási energia átalakításából származó, korábban tárolt elektromos energia felhasználásával gyorsítható akár 160 kilométer/óráig, mégpedig csendesen és széndioxid-kibocsátás nélkül.Az elektromotor ezt követően generátorüzemre váltva ismét energia-visszatáplálást végezhet.

Bizonyos esetekben együttesen lehet szükség a hagyományos és az elektromotor gyorsító képességére. Az Audi hybrid modelleknél ez az úgynevezett boost üzemmód. Ilyenkor mindkét erőforrás maximális forgatónyomatékával vesz részt a hajtásban, a lehető legintenzívebb vonóerőt produkálva.
Mindennek köszönhetően egy 180 kW (245 Le-s) teljesítményű hybrid A8-as üzemanyag-fogyasztása mindössze 6,2 liter/100 km városban, amihez 147 g/km széndioxid-kibocsátás társul.
Szülinapi programok
Ha szeretné megismerni ezeket a csodálatos járműveket, látogasson el az idén 2 éves születésnapját ünneplő Miskolc Autó szülinapi rendezvényére. Május 26-án, szombaton Miskolcon, az Erzsébet Fürdő mögötti parkolóban várják az érdeklődőket többek között az Audi Hybrid Show-val. Az egész napos rendezvény apropóján tesztvezetéssel, kedvezményes ajánlatokkal és ajándékokkal kedveskedik a Miskolc Autó ügyfeleinek.

 
A Miskolc Autó vezetői és munkatársai szeretettel várnak minden érdeklődőt a születésnapi rendezvényükre!