Átverték és kifosztották az idős nőt Encsen

Átverték és kifosztották az idős nőt Encsen
Miskolc, Encs – Kihasználták az idős nő hiszékenységét. Csalás és kifosztás miatt tartóztatták le őket.

A Miskolci Járásbíróság elrendelte az előzetes letartóztatását annak a két gyanúsítottnak, akik a gyanú szerint Encsen, május 3-án egy 86 éves nőnek egy aranynak tűnő, ám bizsu nyakláncot adtak el 65 ezer forintért.

Gagyit adott cserébe

Az ügy másodrendű gyanúsítottja az idős sértettet bekísérte a házába, és rábeszélte, hogy arany fülbevalójukat is cseréljék el. A nő szintén egy bizsut adott át az aranyékszeréért cserébe. Ekkor a nő az idős hölgy füle hallatára felhívta az ügy első rendű gyanúsítottját és a telefonba elmondta, hogy mennyiért adta el a láncot és az egy pár fülbevalót az idős részére.

Tévedésbe ejtették

Mire az első rendű gyanúsított a telefonban hangosan számonkérte a társát, hogy miért ilyen olcsón adta el az ékszereket. Ezt a telefonbeszélgetést olyan hangosan folytatták le, hogy azt a sértett jól hallhassa, és ezzel is azt a látszatot erősítették benne, hogy ő jó üzletet kötött.

A gyanúsítottak a fenti cselekmény során azzal, hogy sértett idős korát kihasználva, őt tévedésbe ejtették, és részére bizsukat adtak el aranyékszerként, összesen 102 400 forint kárt okoztak. Ezt követően a gyanúsítottak megkérték az idős nőt, hogy mutassa meg, milyen ékszerei vannak otthon. Ő ennek eleget tett, kihozta a szobából és kiöntötte a két nő elé az otthon lévő aranyékszereit, melyből a gyanúsítottak egy 60 ezer forintot érő aranynyakláncot és aranygyűrűt elvettek, majd kihasználva, hogy a sértett járóbottal közlekedik, gyorsan távoztak a házból. A gyanúsítottakkal szemben csalás bűntette és kifosztás miatt indult büntetőeljárás.

Súlyosan büntetendő

A bűncselekmény jelentős tárgyi súlyú, akár 7 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, mely miatt fennáll szökésük, elrejtőzésük veszélye. Tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak ismerik a sértett elérhetőségét, feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén befolyásolásával, megfélemlítésével megnehezítenék a bizonyítást.

Rács mögé kerülnek

A másodrendű gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, elítéléseire nagyrészt vagyon elleni, jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt is került sor, így esetében megalapozottan feltehető az is, hogy újabb bűncselekményt követne el. Mindezekre figyelemmel a nyomozási bíró a gyanúsítottak előzetes letartóztatását elrendelte.

– SZB –