Áttörnek?

Akt.:
Áttörnek?
Áttörnek? - © Forrás: Getty Images
Éppen ideje kicsit cizellálni a képet, amely jó ideje feltűnik a mindennapokban és fekete-fehéren festi le a migránsokat, az ilyen vagy olyan okból menekülőket. Pap Gyula jegyzete.

Segíthet ebben a frissen publikált tanulmány, mely az Európában megjelenő migrációs nyomást erősödőnek és akár 2050 utánra is elnyúlónak prognosztizálja. A sok találgatásra – és a napi politikai célok alátámasztására – okot adó embertömeg a háborús térségből ténylegesen menekülőkön kívül kiegészül a gazdasági-szociális okokból elvándorlókkal, melyhez hozzájön az afrikai „demográfiai boom” miatti és a kevésbé emlegetett klímamigráció.

Sarkalatos megállapítása a tanulmánynak – mely egyelőre különböző okok miatt köszönőviszonyban sincs a gyakorlattal –, hogy az Európára nehezedő tömeges menekülthullám nyomása csak komplex és összehangolt cselekvéssel csökkenthető. Most határzár van, katonai erődemonstrációval kiegészítve, mely jobb belátásra bírta a vándorlók egy részét, a többit hergeli. Lehet szégyellni, nem szeretni – a közeljövő bizonyítja majd a feltevések igaz vagy hamis voltát. Mit tehet ezzel a tétova polgár?

Segít Zuckerberg. Azok, akiknek kifogásolnivalójuk van a megoldással, benyomhatják a vadiúj „Nem tetszik” gombot.

Pap Gyula