Attila keresi a Dunában Mária királyné kincseit – Bors

Ismét keresik a régészek Mária királyné elsüllyedt hajóit az Esztergom és Dömös közötti Duna-szakaszon – írja a Bors. Korábban ugyanis ezen a területen talált egy férfi olyan szegeket, amelyeket a középkorban a hajódeszkákhoz használtak. Akkor azonban nem volt elég pénz a kutatásra. Most egy Los Angeles-i alapítvány – amelynek egy magyar hölgy a vezetője – […]

Ismét keresik a régészek Mária királyné elsüllyedt hajóit az Esztergom és Dömös közötti Duna-szakaszon – írja a Bors. Korábban ugyanis ezen a területen talált egy férfi olyan szegeket, amelyeket a középkorban a hajódeszkákhoz használtak. Akkor azonban nem volt elég pénz a kutatásra. Most egy Los Angeles-i alapítvány – amelynek egy magyar hölgy a vezetője – csaknem másfélmillió forintot ajánlott fel. Ebből vásároltak egy szonárt és vizsgálják a folyómedret. Tóth J. Attila, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat régésze szerint 50-60 százalék, hogy sikerrel járnak.
Mária királyné – férje II. Lajos magyar és cseh király halála után – 500 éve kényszerült menekülni. Állítása szerint tíz mázsa ezüstpénze volt. Flottáján a Dunán rajtaütöttek és több hajója is elsüllyedt.