Atomvonat haladt át Magyarországon – RTL Híradó

atomvonat
atomvonat
Szigorúan védett atomvonat haladt át Magyarországon szombaton. A szerelvény Szerbiából érkezett és Horvátország felé távozott volna az országból, de az RTL Híradó úgy értesült, hogy a horvátok nem engedték be.

Több száz rendőr és kommandós biztosította végig a vonatot. Senkit sem engedtek közel, csak a nyílt pályán, messziről és a kisebb átkelőknél lehetett filmezni. A rendőrség nem árulta el, hogy pontosan mi volt a rakomány, csak annyit tudni, hogy radioaktív anyagról van szó.


Több száz rendőr és rendőrségi helikopter is jelezte, hogy valami szokatlan érkezik a vasúton: gépfegyveres kommandósok álltak több tucat állomáson és rendőrök a sínek mellett. Először csak a felvezető szerelvény érkezett, az egyetlen kocsi tele volt rendőrrel. Utána jött az atomvonat egy szürke, hat sötét és nyolc világoskék konténerrel, oldalukon a radioaktív szállítmányt jelző matricával. Az Országos Rendőr-főkapitányság ennek kapcsán egysoros közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy valóban veszélyes anyagot szállító védett vonatszerelvény halad keresztül országon. Azt azonban, hogy pontosan mit szállít, nem közölték. Azt sem tudni, mennyien dolgoztak a biztosításon, és mennyibe került ez.

Az atomvonatok útját gyakran próbálják környezetvédők megnehezíteni, mert szerintük ez a fajta szállítás nem biztonságos. Legutoljára múlt héten, háromezer aktivista láncolta magát Németországban a sínekhez, amikor Franciaországból érkezett oda 123 tonna atomhulladék. A rendőrök vitték el őket. Magyarországon a legnagyobb környezetvédő szervezet az RTL Híradótól tudta meg, hogy egy hasonló szerelvény áthaladt Magyarországon.

Volt olyan pályaszakasz, ahol több mint egy óráig fenntartották a rendőrségi biztosítást, miután a vonat áthaladt. Több helyen a sugárzást is mérték. Az atomvonat Kelebiánál érkezett Magyarországra Szerbiából. Kiskunhalason, Baján, Dombóváron és Kaposváron keresztül haladt a horvát határig. Az RTL Híradó információi szerint a horvát hatóságok nem engedték be a vonatot, ezért Nagykanizsán keresztül a szlovén határhoz irányították a szállítmányt. Innen viszik majd hajóval Oroszországba.

– Független Hírügynökség –