Atombombát akar Irán az Egyesült Államok szerint

Az Egyesült Államok szerint Irán eltökélt, hogy atombombát készítsen. Ezt az amerikai ENSZ-nagykövet mondta szerdán, miután a Biztonsági Tanácsban (BT) áttekintették a világszervezet Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének jelentését.

A jelentés az ENSZ Irán elleni szankcióinak betartását vizsgálja, és arra szólítja fel a tagországokat, hogy tájékoztassák a világszervezetet a büntetőintézkedések érvényesítéséről. Az amerikai nagykövet, Susan Rice azt mondta a BT ülésszakán, hogy “Irán a jelek szerint visszautasítja a világszervezet növekvő aggodalmait, mert határozott szándéka, hogy atombombája legyen”.

Rice és a hozzá csatlakozó brit nagykövet szerint Irán rendre megsérti az ENSZ határozatait, amelyek négy szankciót rendeltek el az ország ellen.

“A BT-nek és a szankció-bizottságnak megfelelő és határozott lépéssel kell válaszolnia a határozatok sorozatos megsértésére” – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint “meg kell duplázni az erőfeszítéseket a büntetőintézkedések végrehajtása érdekében”. A világszervezet szankciókkal foglalkozó bizottsága szerint csak 36 ország adott eddig jelentést a büntetőintézkedések kivitelezéséről.
– Független Hírügynökség -