Friss hírek

2010.10.10. 07:49

Dokkolt a Szojuz

<p>Sikeresen dokkolt az orosz Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) vasárnap hajnalban. A jármű három asztronautát, köztük a legtapasztaltabb orosz veteránt vitte a bázisra, ezzel megduplázódott az űrben tartózkodók száma.</p>

Az orosz irányítóközpont jelentése szerint sikeresen dokkolt az új Szojuz űrhajó. TMA-M típusú jármű a korábbi Szojuz felújított, korszerűsített változata, amelyet már teljesen digitális rendszerekkel szereltek fel, és egyebek mellett új fedélzeti számítógépet kapott.

A moszkvai irányítóközpont szóvivője az orosz Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az automatikus dokkolás után három órával kinyitották az átjárót, és a két orosz és egy amerikai asztronauta átlebegett az ISS-re. Az oroszok egyike Alekszandr Kaleri, aki már négy űrutazást, és öt űrsétát teljesített. Összesen 610 napot töltött az űrben, a legtöbb időt az egykori Mir Űrállomás fedélzetén. 2003 októberében indult útnak utoljára, akkor a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodott 194 napot, és 2004 áprilisában tért vissza a Földre.

Kalerivel tartott még Oleg Szkripocska, akinek ez az első missziója, és a világűrt már kétszer megjáró amerikai Scott Kelly. Az asztronauták pénteken indultak útnak Bajkonurból, hogy csatlakozzanak a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi legénységéhez, Douglas Wheelock és Shannon Walker amerikai, és Fjodor Jurcsihin orosz asztronautákhoz.

Az öt hónapos missziójuk alatt fogadják az amerikai űrsiklókat, amelyek indítását a NASA felfüggeszti jövőre. A Discovery novemberben, az Endeavour februárban indul az űrbázisra. A tervek szerint ez utóbbi parancsnoka Mark Kelly lesz, Scot Kelly ikertestvére, így ők lehetnek az első testvérek odafönt az űrhajózás történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!