„Átmeneti sebészet”

Itt még csak költöztették a Semmelweis Kórház sebészeti osztályát
Itt még csak költöztették a Semmelweis Kórház sebészeti osztályát - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Semmelweis sebészetének dolgozói attól tartanak, jutott el hozzánk, hogy két szék közt a földre találnak ülni.

A Semmelweis Kórház sebészeti osztályát az eddigi, Csabai kapui helyéről úgymond átmenetileg kiköltöztették a Diósgyőri Kórházrészbe, oda vissza nem mehetnek, a B.-A.-Z. Megyei Kórházba költözésük pedig bizonytalan, vélekednek a dolgozók.

Először jelenlegi munkáltatójuk orvosigazgatójához, dr. Pap Tiborhoz fordultunk a felvetéssel: bár arról lapunk is hírt adott, hogy a két, Miskolcon működő kórház szakmai harmonizációjának keretében a Semmelweisben megszűnik a sebészet: a feladatot és a dolgozókat a megyei kórház veszi át, ám arról korábban nem volt szó, hogy lesz egy köztes időszak, amikor „átmeneti szállásként” Diósgyőrben kell majd műteniük, működniük.

Kényszerű megoldás

– Tény, hogy több határidő is felmerült az átadást illetően, a legutóbbi időpont 2014 szeptembere volt, s mi így is készültünk jó ideig, ám amíg a megyei kórházban a fogadóhely nem kész, az osztályt mi működtetjük. Minthogy a nálunk folyó uniós beruházás határidejét tartani kell, nem várhattunk tovább a kiköltöztetéssel, ezért kénytelenek voltunk ezt a megoldást választani a 80 ágyas általános sebészeti és a 20 ágyas mellkassebészeti osztály működtetéséhez – válaszolta. Tisztáztuk: a finanszírozást az az intézmény kapja a sebészet után, ahol azt működtetik. A nem tervezett időszakra Diósgyőrben 100 millió forintos ráfordítással tették alkalmassá az ingatlant. Ez a költség nem a projekt költségvetését terheli, zömét a hasonló célokra elkülönített központi forrásból biztosították. (Bíznak benne, hogy nem teljes egészében fölösleges kiadás, hiszen a felújított épületet szociális vagy egyéb célokra hasznosítani kívánják majd a sebészet kiköltözése után.)

Azt már dr. Csiba Gábor főigazgatótól tudjuk, hogy a megyei kórházban 2015. november 1-jére teremtődnek meg a fogadás feltételei. A nemrég még zeneiskolának használt épületben lesz a sebészet új helye, amelyet zárt folyosóval kötnek majd össze a műtőtraktussal.

– Új műtőket nem kell építeni, mert a meglévő 24 műtő elegendő. És senkinek nem kell tartania attól, hogy a „földön találja magát”, mert minden orvost és szakdolgozót átveszünk, s megkapjuk az ehhez szükséges kapacitást – jelentette ki.

Szalóczi Katalin


Folytatása következik

December 15-től kezdődik az urológia átköltöztetése Diósgyőrbe, ami előreláthatólag 3 napot vesz igénybe. Ez idő alatt a megyei kórház biztosítja az aktív ellátást, ott fogadják a sürgős ellátásra szoruló betegeket. A sebészeti és az urológiai szakrendelések helye nem változik: marad a Semmelweisben.