ATLÉTIKA: Szigorítana a doppingszabályokon az olimpiai bizottság

Azok az atléták, akik hat hónapnál hosszabb eltiltást kapnak doppingvétség miatt, nem vehetnek részt a 2008-as pekingi olimpián. Ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge jelentette be Oszakában, a szombaton rajtoló atlétikai világbajnokság előestéjén.

A NOB első embere kilátásba helyezett egy azonnali eltiltást, ha valaki pozitív mintát produkál. Eddig csak akkor függesztették fel a versenyzőket, ha az úgynevezett B-próba is igazolta a doppingvétséget.

Jacques Rogges oszakai beszédében sürgette a doppingellenes-ügynökségek vezetőit, hogy fogadják el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azon kezdeményezését, amely alapján a kettő helyett négy esztendőnyi eltiltást kapnának a vétkezők. Az új doppingkódexet novemberben vitatják meg az illetékesek.

“A NOB teljes mellszélességgel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség mellett áll” – mondta Jacques Rogge, majd hozzátette, ha egy atléta nem indulhat a pekingi olimpián, az az olimpiai bizottság szempontjából egyenértékű egy négyéves eltiltással.

Rogge arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottság pénzbüntetés kirovását is tervezi a doppingoló sportolókra, majd felszólította a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (a WADA-t), hogy lépjen fel határozottabban olyan sportolók ellen, akik elmulasztják a doppingteszteket.

A szombaton rajtoló atlétikai-vb legnagyobb hiányzója a férfi 100 méteres síkfutás címvédője, Justin Gatlin, aki 2006-ban bukott meg egy doppingteszten.Sporthírek