ATLÉTIKA: Házi őrizetre ítélték Trevor Graham-et

Egy éves házi őrizetre ítélték kedden Trevor Graham egykori sztáredzőt, a Balco-doppingbotrány egyik főszereplőjét, mivel még 2004-ben hazudott a szövetségi ügynököknek a nyomozás során. Graham 2003-ban robbantotta ki a botrány, ami több híres atléta bebörtönzéséhez vezetett.

A San Francisco-i székhelyű Balco vállalat botránya öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor Graham névtelenül levelet küldött az amerikai dopping-ellenes bizottságnak, benne egy addig még nem ismert, és kimutathatatlan teljesítményfokozóval. A botrány megrengette a baseball, az amerikai foci és az atlétika világát is, a nyomozók pedig a bizonyítékok alapján eljutottak a Balco vállalatig. Ebben a laboratóriumban fejlesztették ki ugyanis a doppingszereket.

A jamaikai szülétésű Graham több híres atlétát is edzett, köztük Marion Jones-t, Tim Montgomery-t, Anthony Pettigrew-t és Justin Gatlint is. Korábbi tanítványai közül – köszönhetően a Graham által kirobbant botránynak – többen is börtönbüntetésüket, vagy eltiltásukat töltik, és valamennyien több tucat olimpiai, illetve világbajnoki érmüket adták vissza. Bötrtönben van egyébként Vixtor Conte is, a Balco-laboratórium alapítója is.

Graham-et májusban vádolták meg, hogy hazudott az Angel Herediához fűződő kapcsolatáról. A mexikói atléta korábban teljesítményfokozókat adott el a sztáredzőnek, Graham azonban letagadta ezeket és azt hazudta, hogy nem is ismeri Herediát, annak ellenére, hogy két tanú is az ellenkezőjét állította. Grahamet egybként júliusban élete végéig eltiltotta az edzősködéstől az Amerikai Olimpiai Bizottság.