ATLÉTIKA: Chambers elvesztette a pert, nem indulhat az olimpián

A britek sprintere, Dwain Chambers elvesztette a fellebbezési perét, így nem indulhat el az augusztus 8-án kezdődő pekingi olimpián. Az atlétát korábban élete végéig szóló olimpiai eltiltással sújtották doppingvétség miatt, ami ellen fellebbezést nyújtott be, ám a Legfelsőbb Bíróság pénteken elutasította a kérelmét.

Chambers szervezetében 2003-ban találtak tiltott teljesítménynövelő szereket, amiért a Brit Olimpiai Bizottság két évre felfüggesztette, és élete végéig eltiltotta az olimpiai részvételtől. A bizottság elnöke, Lord Moynihan szerint a 30 éves atléta büntetése a brit olimpiai szabályzatnak megfelelő volt.

“Dwain Chambers – aki egyébként tehetséges versenyző volt – nem méltó arra, hogy versenyezzen az ötkarikás játékokon” – mondta Lord Moynihan az ítélet után. “A szabályzatunk a sportolók javát szolgálja és már 16 éve érvényben van” – tette hozzá a sportvezető.

“Ez az ítélet is alátámasztja a szabályzat azon pontját, amely szerint senki sem képviselheti Nagy-Britanniát, aki doppingbotrányba keveredett” – jelentette ki az elnök.

Chambers a tárgyaláson azzal védekezett, hogy neki is joga van a munkához, ám az ügyben bíráskodó Justice Macky nem találta elég meggyőzőnek ezt az érvet. A bíró szerint nagyon megbomlasztotta volna a csapategységet, ha Chambers fellebbezését elfogadja a bíróság. Ugyanakkor jelezte, hogy a Brit Olimpiai Bizottság szabályzatát sokan rettenetesnek tartják.

Az atlétának – aki az ítélethirdetés után nem volt hajlandó nyilatkozni – lehetősége van fellebbezni az ítélet ellen, de erre aligha fog vállalkozni, hiszen már nagyon kevés idő van az olimpiáig.Sporthírek