Atlétikai vb – Pars az éremért küzd a Madárfészekben

Budapest, 2015. augusztus 19., szerda (MTI) – Hét évvel a pekingi olimpia után ismét a Madárfészekben lép dobókörbe Pars Krisztián. A magyar kalapácsvető 2008-ban negyedik volt az ötkarikás játékokon, majd a fehéroroszok doppingbotránya miatt egy ideig ezüstérmesnek érezhette magát, s a papírforma szerint a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságon is a második helyet célozhatja meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2008 decemberében az ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijt és honfitársát, a harmadik Ivan Tyihont doppingolás miatt kizárta, s eltiltotta a játékokról. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését.

A 2012-es játékokon Tyihont visszaléptették a selejtezőből, mert a 2004-es athéni olimpián és a 2005-ös helsinki világbajnokságon adott mintáinak ismételt vizsgálata során tiltott szer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Londonban Pars magabiztosan szerezte meg az olimpiai bajnoki címet.

Könnyen lehet, hogy ezúttal ismét Tyihon lesz az idén hosszú ideig sérüléssel bajlódó szombathelyi atléta egyik nagy riválisa. A fehérorosz kalapácsvető ugyanis visszatért eltiltása után, és 77,46 méterrel iratkozott fel a rajtlistára.

A szám elsőszámú esélyese a címvédő Pawel Fajdek. A lengyel dobó – mióta tavaly az Eb-n kikapott Parstól – 15 versenyt nyert sorozatban, s nem valószínű, hogy Pekingben bárki legyőzheti. Ebben az évben csak ő dobott 80 méter felett, 83,93 méterrel vezeti a világranglistát – ez minden idők 10. legjobb eredménye.

Az idén 79,91-ig jutott Parsnak még a tadzsik Dilshod Nazavorral (79,36 m) és az egyiptomi Musztafa Elgamellel (79,90) kell leginkább megküzdenie az éremért – az idei ranglista alapján. Pars 2010-ben a barcelonai Eb-n nyerte első érmét, bronzot, azóta minden világversenyről medállal tért haza.

Szintén dobogóesélyes a 12 tagú magyar csapatból a 2004-es athéni játékokon ezüstérmes Kővágó Zoltán. A magyar diszkoszvetőnél idén csak hárman tudtak jobb eredményt elérni, közülük azonban a legutóbbi három vb-n győztes német Robert Harting nem indul Pekingben. Kővágó kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott ebben az esztendőben, Gyémánt Liga-versenyen is dobogóra állhatott, legjobbja 67,39 méter.

A nők közül a tavaly szabadtéren Eb-bronzérmes, idén fedettpályás Európa-bajnok súlylökő, Márton Anita lehet pontszerző.

A 2008-as játékokra épült stadionban, a Madárfészekben az esti – magyar idő szerint 12-13 órakor kezdődő – versenyek során minden nap telt házzal számolnak a szervezők, míg a délelőtti selejtezőkre is 90 százalékos kihasználtságot jósolnak. A stadionba 91 ezren férnek be, de a vb-re 50 ezerre szűkítették a befogadóképességét.

A szervezők bejelentése szerint az indulók létszáma először lépi át a 2000-es határt. Az első, 1983-as helsinki vb-re 1355 atléta nevezett, a legutóbbi, moszkvai vb-n pedig 1970 volt ez a szám.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s