Magyarország

2010.06.07. 14:34

LMP: be kell vonni az állampolgárokat az alkotmányozásba

<p>A Lehet Más a Politika (LMP) szorgalmazza, hogy az új alkotmány kidolgozásába valamilyen formában az állampolgárok is beleszólhassanak...</p>

... illetve az új alaptörvényt továbbra is a parlamenti képviselők legalább négyötödének támogatásával lehessen elfogadni, kevesebbével ne. Schiffer András frakcióvezető a hétfői plenáris ülés előtt újságíróknak beszélt még arról, hogy szerintük rendkívül felelőtlen volt a Fidesz politikusaitól az a "nyilatkozatözön", amelyet a magyar gazdasággal kapcsolatban tettek az elmúlt időszakban.


Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg az Alkotmányelőkészítő eseti bizottság létrehozásról szóló fideszes határozati javaslat általános vitáját. Emellett ugyancsak a Fidesztől hétfőn nyújtották be az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításával kapcsolatos javaslatot.

Úgy tűnik, a Fidesz letért a nemzeti együttműködés útjáról, a kormányzati többség az új alaptörvény kidolgozásánál nem feltétlenül azt tette eddig, amit az együttműködés kapcsán korábban ígért - véli az LMP frakcióvezetője.

Az Alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén az LMP javasolta, hogy először ne egy alkotmányt előkészítő bizottságot állítsanak fel, hanem az alkotmányozást előkészítő paritásos bizottságot. Szeretnék ugyanis, ha ennek keretében október végéig kidolgoznák, hogyan lehetne az alkotmányozásba bevonni az állampolgárokat. Egy alkotmány nem néhány ciklusra szól, ezért kell társadalmi részvételnek is érvényesülnie az alkotmányozási eljárásban - indokolta javaslatukat Schiffer András.

Most négyötödös többséggel lehet elfogadni új alkotmányt, de ezt a tervek szerint kivennék az alaptörvényből. Emellett egy nem paritásos bizottság tehetne javaslatot ezután az alkotmánybírák személyére a Fidesz előterjesztése szerint. Utóbbi nyolctagú lenne, és parlamenti képviselőkből állna. Schiffer András szerint mindez arra utal: a Fidesz-KDNP nem akarja azokat a fékeket, amelyek még egy alkotmányozó többségre is vonatkoznak ilyen esetekben.

A kormány a hét elejére ígérte gazdaságpolitikai akciótervét, a részleteket várhatóan kedden ismerteti a miniszterelnök a parlamentben. Schiffer András ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy rendkívül felelőtlen volt az a "nyilatkozatözön", amelyet fideszes politikusok tettek a magyar gazdaság állapotáról. Az LMP-nél úgy vélik: bármekkora államháztartási hiány is várható, "adócsökkentéssel nyomulni" ebben a helyzetben nem szabad. Először egyszerűsíteni illetve átrendezni kell az adórendszert - tette hozzá Schiffer András. Az LMP gazdaságpolitikai elképzeléseit Scheiring Gábor képviselő napirend előtti felszólalásában ismerteti hétfőn a parlamentben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!