Koronavírus

2020.03.23. 14:00

Júniusban érettségi?

Találgatások – a koronavírus valószínűleg az aktuális vizsgák rendjét is megbolygatja.

Hegyi Erika

Koronavírus - Digitális tanrend

Fotó: Máthé Zoltán

Érettségi előtt álló diákok ezrei aggódnak amiatt, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 2-3 hónapig is eltarthat. Ha pedig így lesz, nem lehet a vizsgákat az eredeti időpontokban megtartani. Több középiskolában is érdeklődtünk, és kiderült, hogy egyelőre nem lehet konkrétumokat tudni, csupán találgatások vannak. A döntést azonban majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozza meg.

Dániai egyetem

Csak néhány az esetleges alternatívák közül. Elfogadhatják az év végi jegyeket érettséginek, és ez alapján történik majd az egyetemi felvételi is. Esetleg csak írásbelit rendeznek, vagy csak szóbelit. Ez utóbbi lenne a logikusabb, hiszen akkor nem kell egy helyiségbe beültetni 20-22 diákot. Az is megoldás lehetne, hogy a félévi jegyek alapján számítják a felvételi pontokat, hiszen a mostani, második félév rendkívülinek számít. Az biztos, akármilyen döntés születik, az hátrányosan érinti majd a tanulók egyik vagy másik csoportját, hangsúlyozták az iskolaigazgatók.

Volt, aki arra tippelt, hogy az érettségi vizsgákat egyszerűen eltolják egy hónappal, hiszen idén nyáron nemigen akar utazgatni senki. Júniusban lehetne megrendezni az írásbeliket, júliusban a szóbeliket, augusztusban pedig meglenne az egyetemi ponthatárok kihirdetése.

Lapunk fotóriporterének, Bujdos Tibornak a fia, Mátyás is tavasszal érettségizne. Mint mondta, eléggé izgulnak az osztálytársaival, hiszen a négy év alatt is sokat tanultak, de az érettségi közeledtével mindenki magasabb fokozatba kapcsolt. De most, hogy nem tudni, mikor lesz valójában a sokat jelentő vizsga, inkább ő is egy kicsit pihen, lazít, hogy aztán legyen energiája ismét készülni. Az egyik, oktatással foglalkozó internetes oldalon azt olvasta, hogy valószínűleg kitolják majd az érettségit, de erről még nem született döntés. A helyzetet csak bonyolítja, hogy Matyi egy dániai egyetemre jelentkezett, ahová már be kellett adnia a jelentkezési lapokat, sőt a megajánlott érettségi eredményeket is. Reményre az ad okot, hogy a járvány miatt ezt a dániai egyetemet is bezárták, és kitolták a jelentkezési határidőt.

Nem lesz nyári szünet?

Hajdu Mariann szerkesztő kolléganőnknek is az idén érettségizik a lánya. Mariann arról számolt be, hogy Eszter nagyon aggódik, hisz teljes a bizonytalanság. Azt nehezményezi, hogy már elkezdte az intenzív tanulást az érettségire, hiszen tudta, hogy melyek azok az időpontok, amikorra mindent tudnia kell. De most a veszélyhelyzet kihirdetésével az egész érettségi bizonytalanná vált. Azt kérdezgeti, hogy lesz, mint lesz, hogy fog így felkészülni. Az is aggasztja, hogy számított a nyári szünetre, de ha az érettségit kitolják, akkor nem jut idő pihenésre.

– Az egyik internetes hírportál olyan lehetőségről írt, hogy minden jelentkezőt felvesznek az egyetemre, és majd az első félév eredménye dönti el, ki maradhat. Biztosat azonban nem lehet tudni – jegyezte meg Mariann.

(A borítóképen: Távoktatás, napjainkban | Fotó: MTI, Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!