Átköltöztették az első beteget. – Folyt. köv.!

Akt.:
Érkezik az első beteg a Semmelweisből a megyei kórházba
Érkezik az első beteg a Semmelweisből a megyei kórházba - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Amikor Négyesi Istvánt megműtötték, nem gondolta, hogy egy másik kórházban díszfogadtatásban lesz része.

Október 29., reggel 9. A B.-A.-Z. Megyei Kórház sebészetének bejárata előtt gyülekeznek a média munkatársai. Megérkezik dr. Csiba Gábor főigazgató, dr. Nagy Gábor orvosigazgató, dr. Bende Sándor intézetvezető és Bezsilla János osztályvezető főorvos is. A sajtószóvivő jelenti: már elindult a konvoj a Miskolci Semmelweis Kórház (MISEK) Diósgyőri Kórházrészéből. Elkövetkezett hát a nap: megkezdődött a két intézmény egyes osztályainak cseréje, elsőként a sebészeté. A cél a profiltisztítás: az aktív ellátás alapvetően a megyei kórházban folyik majd, míg a MISEK fő profilja a rehabilitáció lesz.

– Most csupa műtét utáni beteg érkezését várjuk. Megegyezés szerint a hétvégén már itt műtjük a sürgős eseteket, hogy ne tegyük ki őket közvetlenül a beavatkozás után az utaztatásnak – magyarázza Bezsilla főorvos. – November elsejétől ugyanis – az egynapos szemészeti beavatkozások kivételével – már csak egy sebészeti osztály működik Miskolcon. A MISEK volt mellkassebészeti osztálya is ide tagozódik be, dr. Tóth Imre főorvos vezetése mellett.

koltozes-09-aj

Ki megy, ki marad?

Dr. Csiba Gábor főigazgatótól közben megtudom: az egyes egységeknél alkalmazott orvosok és szakdolgozók átvételénél alapelv volt, hogy mindenkit átvesznek, aki át szeretne jönni.

– Végleges létszámot még nem tudok mondani, van, aki hezitál, hogy inkább maradna az egynapos szemészeten, olyanok is vannak, akik átjönnek, de másik szakterületre kérték magukat. Lesznek, akik munkaidejük egy részében nálunk, másik részében másik osztályon dolgoznak majd, s nyugdíj utániakat is foglalkoztatunk – mondja az osztályvezető. Hozzáteszi: viszont két rezidens is érkezett, ami nagy szó ahhoz képest, hogy két éve érdeklődő sem akadt.

Kérdésünkre, hány a „stabil”, csak ezen az osztályon dolgozó sebésszel „operálhat”, a válasz: tizenöt. – A hétfői osztályértekezlet után tisztábban látok – mondja. Arra pedig, hány sebészt tudna még felvenni, azt feleli: akármennyit.

Megérkezik az 5 mentő, három sárga, két fehér. Elsőként Négyesi Istvánt tolják ki belőle, s viszik „díszkísérettel” egyenesen a kórterembe.

– Szalóczi Katalin –


Mi várható?

Az „összeolvadó” urológiára 6 orvos és 6 ápoló; a szemészetre 2 orvos és 5 ápoló, a sebészetre 11 orvos, 5 műtősnő, 3 műtőssegéd, 2 beteghordozó, 38 ápoló, illetve adminisztrátor megy át a MISEK-ből a megyei kórházba (az utóbbi intézmény adatai szerint).A felnőtt mozgásszervi rehabilitációs osztállyal 4 orvos és 26 ápoló, illetve adminisztrátor „költözik át”.

A sebészeti tömb új egysége építés alatt, így az első 3 hónapban közösen működik a „sebészeti stáb”, a teljes kapacitás háromnegyede mellett.


„Na de hol a pezsgő?”

Az első beteget, Négyesi Istvánt (57) egy üres kórterembe tolják be. Gyengécske még, de beleegyezik, hogy szerepeljen a médiában.– Már odaát is mondták, hogy maga lesz, aki mintegy jelképezi a két sebészet összeolvadását?

– Az átköltözésről rég hallottam, de hogy én leszek a kiválasztott, csak most, itt tudtam meg. Na de akkor hol a pezsgő? – tréfálkozik. – A nejem és a lányom is jött utánunk, ők hozzák a holmimat.

Istvánnál a kórházban keletkezett légmell miatt végeztek sebészeti beavatkozást Diósgyőrben. A megyeiből engedik majd haza, Bodroghalomra.


Visszaköltözött a pszichiátriai osztály Miskolcon

Miskolc – A pszichiátriai betegek a reggelit még Diósgyőrben kapták, de az ebédet már a Csabai kapui kórházrészben. tovább »

Kórházi rend cserebere Miskolcon: váltás november 1-től

Miskolc – Sokakat érintő közös közleményt adott ki a két miskolci székhelyű kórház főigazgatója. tovább »

Egy éjszaka miskolci sürgősségin

Miskolc – Kiválasztjuk a szombat estét. Mi zajlik ilyenkor a megyei kórház sürgősségi osztályán? Az Észak-Magyarország újságírója ott töltötte az éjszakát, a látottakról, tapasztaltakról olvashatnak riportunkban. tovább »

Szülés: ha nem is otthon, de mediterrán hangulatban

Miskolc – A betegek igényeihez igazítva, otthonossá varázsolták a Miskolci Semmelweis Kórház szülőszobáit. tovább »