Átigazolás: az „állóvízből” szeretett volna kimozdulni

Sztankovics Anna (balra) és Sajgó László
Sztankovics Anna (balra) és Sajgó László - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Sztankovics Anna nagy lelkesedéssel látott munkához az MVSI-nél.

Bár már hétfőtől Miskolcon edz, hivatalosan csütörtökön mutatták be az MVSI új úszóigazolását, a kétszeres olimpikon (2012 London, 2016 Rio de Janeiro) úszót, Sztankovics Annát. A 21 esztendős, kétszeres ifjúsági olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, 13-szoros magyar bajnok az Újpesti TE-től érkezett a megye­székhelyre.

Reméli, sikerül

Elöljáróban Deák-Bárdos Mihály, a Miskolc Városi Sport­iskola szakmai vezetője azt mondta: örülnek annak, hogy egy ilyen kaliberű sportoló az MVSI-t választotta új klubjának. Emellett hozzátette azt is, hogy a sportiskola célja az utánpótlásbázis minél szélesebbé tétele, hogy szakmailag felkészült edzők foglalkozzanak az úszókkal, akiknek a felkészítéséhez minden biztosított legyen.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A szakember azt is hangoztatta, reméli, sikerül megfordítani azt a folyamatot, hogy tehetséges sportolók elmenjenek az MVSI-ből, sőt, inkább maradjanak, vagy jöjjenek is még a sportiskolába. Deák-Bárdos Mihály köszönetet mondott Rakaczki Zoltán polgármesteri biztosnak, hogy támogatta Sztankovics Anna Miskolcra igazolását.

Hasznos tagja

Maga az érintett az eddig elért (kiemelkedő) eredményeinek a felsorolásával mutatkozott be, aztán a váltás hátteréről beszélt:

– Úgy éreztem, hogy állóvízbe kerültem, ahonnan szerettem volna kimozdulni. Először decemberben találkoztam Sajgó László edzővel és a beszélgetések után szimpatikus volt ő is, és az a munka, amit tanítványával, Vécsei Rékával elvégzett. Ezek után fogalmazódott meg az bennem, ez lesz most számomra a legmegfelelőbb hely – nyilatkozta Sztankovics Anna.

Sajgó László edző azt emelte ki, hogy ez a pillanat óriási lépésnek számít a miskolci úszósportban, ugyanis egy kiváló versenyzővel erősödött a szakág a városban:

– Annának jó a hozzáállása és motivált – hangsúlyozta a tréner. – A fiatalok felnézhetnek rá, olyan mentalitást hoz, hozott, amelyre az uszodában szükség van. Hasznos tagja lesz a csapatunknak, közös, konstruktív munkával előre fogjuk vinni az állóvízből… Anna kiváló edzőkkel dolgozott eddig, de lehet, hogy már átsiklottak az apró, pici hibákon. Kiforrott versenyzőnek tekinthető, kiforrott technikával, de egy új módszer, egy új környezet hozhat olyan változásokat, amely az ő további fejlődését szolgálja.

A közös lehetőség

Természetesen szóba került a lehetséges rivalizálás az MVSI tavaszi felnőtt magyar bajnoka, a 15 éves Vécsei Réka, illetve Sztankovics Anna között, hiszen mindketten mellúszók.

„Szerintem fogjuk tudni kezelni ezt a helyzetet… A közös munka lehetőség mindkettőnknek, hogy még jobbak legyünk, hogy az edzéseken és a versenyeken még jobb teljesítményt hozzunk ki magunkból” – mondta a témáról Sztankovics Anna.

– Réka 15 esztendős, Anna 21 éves, ennélfogva Réka szertelenebb, Anna tapasztaltabb, és ez egy olyan egyveleg lehet, ami által a két úszó a lehető legtöbbet hozhatja ki magából. Az ilyen, ehhez hasonló szituációkat fel kell tudni dolgozni – csatlakozott a témához Sajgó László.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Mindehhez Deák-Bárdos Mihály az alábbi mondatot fűzte hozzá: „Intelligencia kérdése is, hogy ki miként kezeli azt, ha van konkurencia. Annak idején nekem is volt ellenlábasom és az előrevitt…”

Aztán ismét Sajgó László kapta a szót, mondván, neki is fel kell nőnie ehhez a feladathoz…

– Csupán 24 éves vagyok, és mindössze öt éve edzősködöm. Természetesen még én is képzem magam, kell, hiszen messze állok attól, hogy kész edzőnek mondjam magam. Nagyon fontos, hogy egy szakvezető minden lépése arra irányuljon, hogy a versenyzője jól teljesítsen, és sosem helyezheti magát előrébb, mint a sportolója…

Az úszók számára az első nagy feladat a novemberi, százhalombattai rövidpályás ob lesz, ahol kvalifikációt lehet szerezni a december 13–17. között sorra kerülő koppenhágai Európa-bajnokságra.

Molnár István


A világbajnoki szereplésről

Sztankovics Anna az idei budapesti világbajnokságon 100 méteres mellúszásban a 25., 50 méteres mellúszásban 27. helyen zárt. Az új országos csúcsot úszó 4×100 méteres vegyes váltóval 10. lett.

– Tapasztalatszerzésnek kiváló volt az itthoni világbajnokság – értékelte a fővárosi eseményt az MVSI friss szerzeménye: – Február végén egy műtéten estem át, ezért körülbelül két hónapot ki kellett hagynom. Emiatt kevés időm volt a vébéfelkészülésre, amit így ki lehetett hozni, azt maximálisan kihoztam.


A háttérről

Lapunk azon felvetésére, hogy milyen időtartamú szerződést szignáltak a felek, s hogy milyen kondíciókat kellett biztosítani az olimpikon megszerzéséhez, arról Deák-Bárdos Mihály az alábbiakat osztotta meg: „Egy évre írtunk alá, de ezt a szerződést meg lehet hosszabbítani. Az MVSI vállalta Anna lakhatási támogatását és bizonyos mérvű anyagi támogatást. Ezenkívül Anna barátja, aki kosárlabdázó, a MEAFC-ban lesz játékos, és az edzőknek is segíteni fog.”
További hírek a boon-sportoldal kategóriából