Athén környéki autópályákat zártak le tiltakozó görög fuvarozók

Blokádokat állítottak fel szerdán a két legforgalmasabb görög autópályán a teherfuvarozási szektor megreformálása ellen tiltakozó görög fuvarozók.

Közben a görög vasúti dolgozók ötórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, a görög állami vasútvállalat tervezett átalakítása miatt.

A görög teherfuvarozók mindkét irányba lezárták a görög főváros Szalonikivel összekötő autópályát, valamint blokádokat emeletek a Korinthosz-Athén autópálya főváros felé vezető szakaszán is. Ezen felül érkeztek jelentések rövid autópálya lezárásokról Szaloniki közelében is. Közben a parlament előtt az előző nap óta tiltakozó fuvarozók összeverekedtek a rendőrökkel, akik könnygázzal válaszoltak.

A tehersofőrök a teherfuvarozási szektor reformja ellen tiltakoznak. A kormány azt tervezi, hogy szabaddá teszi az évtizedek óta zárt szakmát. A terv szerint új közúti fuvarozási engedélyeket adnak ki, amire már negyven éve nem volt példa. A szakszervezetek szerint ez nem tisztességes a fuvarozókkal szemben, akik akár háromszáz ezer eurót is fizethettek engedélyükért. Az elmúlt évtizedekben egymás közt kereskedtek az engedélyekkel a fuvarozók.

Közben délben ötórás figyelmeztető sztrájkot tartottak vasúti dolgozók, az OSE görög állami vasútvállalat tervezett átalakítása ellen. A munkásokat képviselő szakszervezet közlése szerint az elkövetkező napokban több hasonló megmozdulást szerveznek majd. A kormány a vasútvállalat veszteséges vonalainak megszüntetésével, valamint a cég feldarabolásával próbálja rendbe hozni a tízmilliárd eurós adóssággal küzd.