Áthívták a szomszédokat a miskolci majorságba

A Szimbiózis Alapítvány várta az érdeklődőket
A Szimbiózis Alapítvány várta az érdeklődőket - © Fotó: ÁJ
Miskolc – Nyílt napot tartott szombaton a Baráthegyi Majorság.

Több mint kétszáz, a környékbeli utcákban élő lakónak küldött meghívót a Baráthegyi Majorság, hogy látogassák meg őket szombaton. 150 adagnyi étel készült bográcsban, ami el is fogyott, tehát sikeres volt a szomszédoló vendégvárás.

Maradtak beszélgetni is

– Megváltozott az utóbbi években itt a lakóközösség, nem mindenki tudja, hogy pontosan mi is van itt a majorságban, viszont többen érdeklődtek már, volt hogy egy nagypapa bekopogott az unokájával, hogy megnézhetik-e a várat – magyarázza Jakubinyi László, a majorságot üzemeltető Szimbiózis Alapítvány vezetője. – Ugyanakkor kaptunk olyan visszajelzéseket is, hogy van, aki aggódik amiatt, hogy sok fogyatékkal élővel találkozik a buszmegállóban. Szerettük volna, ha megismerkednek az itt élőkkel és dolgozókkal – teszi hozzá. Bár három időpontot hirdettek meg a vezetett sétához a majorságban, folyamatosan érkeztek a vendégek, akik miután körülnéztek és ettek egy adag ételt, maradtak még beszélgetni.

– Jó volt látni, hogy sokan itt ismerték meg egymást jobban, nem csak velünk, hanem egymással is barátkoztak, beindult egyfajta szomszédsági kohézió, miközben mindenkinek nagyon tetszett a majorság is. Abban máris megegyeztünk, hogy jövőre is tartunk ilyen napot, csak kicsit hamarabb, amikor jobb az idő – mondja Jakubinyi László.

A szomszédolás közben bemutatták a faaprítékból készülő brikettálójukat, amellyel fűtenek a majorságban, a környéken élők pedig azonnal felajánlották hozzá az ághulladékukat a jövőben.

ÉM-HI


Gulyás Gréta (balról) munkatárs és Bertók Tamás
Miskolc - Jámbor természetéről ismert tevefaj az alpaka, amely állatterápiára is alkalmas. Több országban az autisták speciális fejlesztésének része az alpakaterápia, amelyet a Szimbiózis Alapítvány 2015 szeptembere óta alkalmaz módszerei között a Baráthegyi Majorságban. – Ausztriában és Olasz...

Mézeskalácsot készítenek a Baráthegyi Majorságban
Miskolc - Több projektet is bemutatott az alapítvány: a fogyatékkal élők felzárkóztatása a cél. A fogyatékkal élők munkaerőpiaci felzárkózását, a családok hétköznapi életének segítését és a majorság gazdaságosabb fenntartását tűzte ki célul a szervezet. A Szimbiózis Alapítvány különböző projektje...