Átadták az augusztus 20-i állami kitüntetéseket

Akt.:
Budapest, 2015. augusztus 19. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Palkovics László felsőoktatásért felelős, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár (b-j) az Emberi Erőforrások Minisztériuma az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségén a Pesti Vigadó dísztermében 2015. augusztus 19-én.
Budapest, 2015. augusztus 19. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Palkovics László felsőoktatásért felelős, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár (b-j) az Emberi Erőforrások Minisztériuma az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségén a Pesti Vigadó dísztermében 2015. augusztus 19-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. augusztus 19., szerda (MTI) – Ott vannak, ahol tenni kell valamit, jelenlétükkel változik, jobbra fordul a világ – méltatta az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kitüntetetteket az emberi erőforrások minisztere a kitüntetések szerdai átadásán.

Balog Zoltán kiemelte: az ország Szent István ünnepére készül, melynek során a keresztény magyar állam megalakulására emlékezik. Az ő életművéhez mérni magunkat dőreség, de tanulni belőle kötelező – hívta fel a figyelmet az első magyar király példájára.

Szent István nagyszerű reálpolitikus volt, megtalálta a magyarság számára azt az utat, amely nemcsak a fennmaradás, hanem a felemelkedés útja is volt, és megszervezte a magyar államot, úgy, hogy az ma is fennáll – emlékeztetett.

A miniszter utalt Szent Istvánnak az egynyelvű és egyszokású országról írt intelmére is, hangsúlyozva: a határokat, a magyar közösséget meg kell védeni, hogy ereje megmaradjon a befogadásra, az integrálásra.

Balog Zoltán szerint aki úgy jön hozzánk, hogy segítséget kér, és a magyar hatóságok – remélhetőleg tisztességes – döntéseként befogadást nyer, annak minden segítséget meg kell adni. A befogadottakra aztán úgy kell tekinteni, mint a “sajátjainkra”, különösen, ha gyermekek – fűzte hozzá.

Az elmúlt napokban a magyar kormánytól azt a feladatot kapta a minisztérium és minden illetékes államtitkárság, hogy szervezze meg a menekültek gyermekeinek oktatását – számolt be a miniszter.

A szerdai ünnepségen Balog Zoltán átadta a Magyar Érdemrendeket, a Magyar Érdemkereszteket és Hoppál Péter kulturális államtitkárral együtt a miniszteri szakmai díjakat.

Hoppál Péter a díjátadó ünnepség záróbeszédében hangsúlyozta: fontos, hogy milyen példaképeket követünk, hiszen a posztmodern kor embereinek is szükségük van példákra.

Mint hozzátette, most olyanok kaptak kitüntetést, akik a közösség fejlesztésében vesznek részt, a tudomány, a művészet, a kultúra területén alkotnak kiemelkedőt. Az államtitkár hangsúlyozta azok fontosságát, akik a kulturális alapellátás terén járulnak hozzá ahhoz, hogy mindenkihez eljuthassanak a kultúra és a művészetek, hiszen “ezek nélkül nincs teljes ember” – fogalmazott.

A Magyar Érdemrend Nagykereszt polgári tagozatát Stanislaw Dziwisz bíboros, Krakkó érseke kapta, aki az elismerést egy későbbi időpontban veszi át. A Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozatát Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredző, olimpiai ezüstérmes kajakozó; valamint Perner Ferenc Széchenyi-díjas sebész, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professor emeritusa kapta.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s