Nagyvilág

2011.08.16. 20:46

Grúzia több száz háborús menekültet lakoltatott ki

Ankara/Budapest (MTI) - Grúzia több száz háborús menekültet lakoltatott ki hétfőn Tbilisziben annak ellenére, hogy jogvédő szervezetek a folyamat beszüntetésére szólították fel a grúziai kormányt - közölte kedden a Hürriyet Daily News török napilap internetes kiadása.

Ankara/Budapest (MTI) - Grúzia több száz háborús menekültet lakoltatott ki hétfőn Tbilisziben annak ellenére, hogy jogvédő szervezetek a folyamat beszüntetésére szólították fel a grúziai kormányt - közölte kedden a Hürriyet Daily News török napilap internetes kiadása.

A grúz főváros központjában lévő, korábban szállodaként üzemelő épület mintegy 700 menekültnek adott otthont. Az érintettek vagyontárgyait teherautókra pakolták, hogy a kormány tervének megfelelően rozoga átmeneti otthonaikból egy másik szállásra vigyék őket, amely Tbiliszin kívül található.

Az elmúlt napok kisebb tiltakozásai ellenére a menekültek - akik az elmúlt húsz év háborúi során veszítették el otthonaikat - nem tanúsítottak ellenállást az eljárás során. A szóban forgó családoknak 7 ezer eurót, vagy pedig a Rustavi ipari negyedben található alternatív szállást ajánlottak fel kártérítésként - derült ki a grúziai menekültügyekért felelős minisztérium nyilatkozatából. "Az emberek húsz évig tartó, elviselhetetlen, egészségtelen körülmények között lezajlott gyötrődése az Abházia hotelben véget ért"- olvasható a minisztérium közleményében.

A 2010 közepén megkezdett kényszerkilakoltatásokkal a hatóságok a lázadó Abházia és Dél-Oszétia tartományból a 90-es évek elején a fővárosba menekült grúzok problémáit akarják rendezni. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nemrég felszólította Grúziát, hogy szüntesse be a menekültek Tbilisziből történő kényszerkilakoltatását. A civil szervezet elsősorban azt kifogásolta, hogy a grúziai hatóságok megfelelő egyeztetés, értesítés vagy jogorvoslati lehetőség nélkül lakoltatták ki az embereket. Az AI becslései szerint eddig 5 ezer személyt költöztettek ki, az érintettek többsége pedig azt kifogásolta, hogy vidéken kényszerülnek az életüket újrakezdeni, elvágva a megélhetésüket évek óta támogató szociális intézményektől.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tavaly szintén aggodalmát fejezte ki a folyamat átláthatatlansága és a tájékoztatás hiánya miatt.

Mintegy 250 ezer grúz hagyta el otthonát a lázadó Abházia és Dél-Oszétia tartományban a kilencvenes évek elején, majd az Oroszországgal vívott ötnapos háború során 2008-ban, amikor a Moszkva támogatását élvező két szakadár területet Tbiliszi fegyveres konfliktusban próbálta meg visszafoglalni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!