Átadták a Junior Prima díjakat magyar tudomány kategóriában

Budapest – Tizedik alkalommal adták át a Junior Prima díj magyar tudomány kategóriájának elismeréseit kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, a Magyar Fejlesztési Bank elismerését idén Antal László (hidrobiológia), Dékány Éva (nyelvtudomány), Ivády Viktor (fizika), Janacsek Karolina (pszichológia), Kardos Ádám (fizika), Maléth József (orvostudomány), Molnár László (csillagászat), Szalay Gergely (idegtudomány), Tárnoki Ádám (orvostudomány), Tárnoki Dávid (orvostudomány) és Tóth Arnold (orvostudomány) nyerte el.

A díjakat Lovász László, az MTA elnöke és Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos adta át – közölte a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kedden az MTI-vel.

A közleményben Bártfai-Mager Andreát idézik, aki a díjátadón kiemelte: a díjazottak életútja és eredményei elismerésre méltóak és valódi inspirációt jelentenek, mert megmutatják, hogy a tanulás, az elkötelezett, komoly munka értéket teremt.

Elmondta: a fejlesztési banknak alapvető feladata, hogy felkarolja azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ország fejlődését szolgálják, ezért az MFB Zrt. továbbra is elkötelezett a Junior Prima Magyar Tudomány kategóriájának támogatása mellett.

A fiatal tehetségeket idén is az MFB felkérésére összeült, rangos tagokból álló szakmai bizottság választotta ki. Ezúttal is tudósok, kutatók, intézményvezetők tettek ajánlást, hogy tanítványaik, fiatal kollégáik közül kik érdemesek arra, hogy elnyerjék a “legjobb a legjobbak közt” címet.

A Prima Primissima Díj alapítói 2007-ben határoztak úgy, hogy önálló díjat hoznak létre a fiatal korosztály támogatására. A harminc év alatti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalokat – a Prima Primissima elismeréshez hasonlóan – több kategóriában jelölik, tehetségük elismeréseképpen.

A Magyar Fejlesztési Bank társalapítóként a kezdetektől jelen van a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájának odaítélésénél, hogy évről évre újabb generációk számára állítson példaképeket a díjazottak személyében – áll a közleményben.

Mint írják, az MFB tíz évvel ezelőtt kötelezte el magát a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájának támogatása mellett és továbbra is kiemelten fontosnak tartja a hazai kutatás-fejlesztés ösztönzését. Ennek egyik módja a hazai tehetséges fiatal kutatók elismerése és megbecsülése.

– MTI –