Asztma a gyermekeknél

Asztma a gyermekeknél
A gyerekek körében körülbelül kétszer olyan gyakori az asztma, mint a felnőtteknél. Ezért is szerencse, hogy ma már nemcsak a hirtelen rohamok ellen van segítség, hanem olyan megelőző terápia is létezik, amely a betegek, az asztmás gyerekek életminőségét egyaránt hatékonyan javítja.

Az asztma, sajnos, már egészen kicsiknél is kialakulhat. Ez a leggyakoribb gyermekkori – nem fertőző – krónikusbetegség. Idült légúti betegség, a hörgő nyálkahártya állandósult gyulladása, amely a hörgők időszakos szűkületével jár, amit a gyermek rohamszerű légszomjként, sípoló légzésként él meg. Oka eddig ismeretlen, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a betegség genetikai és környezeti tényezők komplex összejátszásának eredménye. Különös tekintettel bír e megállapítás akkor, amikor tudjuk: megyénk parlagfű tekintetében a legszennyezettebbek egyike!

Jelentősen javítható

Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de jól karban tartható. Ezt a gyulladást a tudomány mai állása szerint semmilyen gyógyszerrel vagy terápiával nem lehet teljesen semlegesíteni, viszont a beteg állapota gyulladás-csökkentőkkel jelentősen javítható.

Ma már sokféle, igen hatékony terápiás lehetőség áll az orvosok rendelkezésére az asztma kezelésében. Azonban a gyermekek – különösen a kisebbek – nehezen vehetők rá arra, hogy belélegző készítményeket használjanak. Őket és szüleiket segíti az a nemrégiben megjelent cseresznye ízű rágótabletta, amely – attól függően, persze, hogy a gyermeknek milyen típusú asztmája van -, akár egymagában is meghozhatja a kívánt hatást.

Azokban az esetekben is igen előnyös bevonni a terápiába a rágótablettát, amikor a gyermek az asztma súlyos vagy nagyon súlyos válfajában szenved. Ilyenkor ugyan semmiképpen nem hagyható el a helyileg ható szteroid készítmény, adagja viszont a rágótablettával történő kombináció miatt általában csökkenthető. A rágótabletta nemcsak azért előnyös szer a gyermekek kezelésénél, mert szájon át bevehető és kellemes íze miatt szinte nem is emlékeztet arra, hogy gyógyszer, hanem azért is, mert naponta csak egyszer kell használni.

Megkérdezni a szakorvost

A rágótablettákra is vonatkozik az az alapszabály, hogy érdemes előzetesen gyermektüdőgyógyászt vagy gyermekallergológust felkeresni. Célszerű ugyanis először kideríteni, hogy az adott beteg milyen jellegű asztmában szenved, és annak megfelelően beállítani a terápiát. Másrészt, ha a rágótabletta szedését gyermek-tüdőgyógyász vagy gyermek-allergológus szakorvos javasolja, 90 százalékos támogatás jár rá, ugyanakkor a javaslat alapján a házi gyermekorvos is ugyanilyen támogatással írhatja fel 6 hónapig.

– Kovács Éva –