Nagyvilág

2011.08.16. 17:10

Kiállítás nyílt a Habsburgok kincseiből Cambridge-ben

London (MTI) - Kiállítás nyílt kedden a Habsburgok műkincseiből Cambridge-ben, a  Fitzwilliam Múzeumban jövő év elejéig látható tárlaton ékszereket, serlegeket, étkészleteket és különböző használati tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők.

London (MTI) - Kiállítás nyílt kedden a Habsburgok műkincseiből Cambridge-ben, a  Fitzwilliam Múzeumban jövő év elejéig látható tárlaton ékszereket, serlegeket, étkészleteket és különböző használati tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők. A legtöbb bemutatott tárgynak semmilyen funkciója sincs, egyszerűen azért készítették őket, mert szépek. "Mindenki el lesz bűvölve. Nem is kell megnézni a feliratokat, a kiállított tárgyak minősége és sokfélesége anélkül is lenyűgözi majd a látogatókat" - mondta Victoria Avery, a múzeum munkatársa a The Guardian brit napilapnak nyilatkozva.

Ez az első alkalom, hogy a Habsburgok ilyen sok értékes tárgyát mutatják be egy helyen Nagy-Britanniában, és ez azért vált lehetségessé, mert eredeti kiállítóhelyüket, a bécsi kincstárat, a Kunstkammert éppen restaurálják. Paulus Rainer, a bécsi múzeum igazgatója úgy fogalmazott, nehéz volt kiválasztani a Cambridge-be küldött 60 tárgyat az összesen 10 ezer darabból álló gyűjteményükből.

A kiállításon bemutatott tárgyak többsége aranyból, achátból, jáspisból, korallból és elefántcsontból készült, és a legapróbb részleteket is nagy gonddal dolgozták ki. A tárlat egyik fénypontja egy kagylón alvó Vénuszt és Cupidót ábrázoló szobor, amely 1600 körül készült II. Rudolf német-római császár számára, majd később Mazarin francia bíboroshoz került. A múlt hónapban másfélmillió fontért kelt el a Sotheby s aukciósházban, és új tulajdonosa adta kölcsön a múzeumnak a kiállításra.

Timothy Potts, a Fitzwilliam Múzeum igazgatója elmondta: már két éve egyeztetnek a Kunstkammerral a kiállításról. A különleges alkalomra a brit múzeum alaposan felkészült: a műkincsek bemutatására új polcokat vettek, amelyek nem visszatükröződő üvegfelületein át jobban meg lehet csodálni a kiállított tárgyakat.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!