Asztalból szék

Állítólag Nyikita Szergejevics Hruscsov egy alkalommal azt próbálta bemutatni, miként lehet az asztalból széket készíteni. Egyszerűen szétverte az asztalt, azután leporolta kezeit.
Serfőző László jegyzete.

Amikor megkérdezték mi ez, azt válaszolta, hogy már nem asztal, de még nem is szék. Valami ilyesmi látszik az egészségügyi intézmények kapcsán is, értem itt elsősorban a miskolci és szikszói kórházakat, amelyeknek a nyakán megfeszült a hurok. A megyei vezetésnek feladták a leckét, ők nem is késlekednek, terveznek egy vizsgálatot a jövő hétre, mit lehet tenni, ugyanis a megye ellátási kötelezettsége veszélybe került a megfogalmazásuk szerinti ostobaság miatt.

Tény, ami tény, ha most az abaújiakat nézzük, van ok az aggodalomra. Megyényi terület marad kórház nélkül és sovány vigasz az itt élők számára, hogy kiemelt súlyponti kórházként kezelik a sátoraljaújhelyit, mert nincs jól kiépült tömegközlekedés abba az irányba. Miskolc felé pedig húsz kilométerrel nőtt a távolság, ha a megyei kórház a végcél. Ránézett valaki a térképre mielőtt döntött? Valamilyen szinten tájékozódott egyáltalán? Ha azt mondja, hogy igen, az csak lári-feri.

A miniszterelnök alsóvadászi látogatásakor tartottak a szikszói kórház előtt élőláncos demonstrációt, ahol a város polgármestere azt mondta, legeslegvégső esetben maga a város is vállalja az intézmény fenntartását. Hm…

-Serfőző László-