ASZSZ: Elkésett az OÉT összehívásával a kormány

Elkésett és ügyetlen kezdeményezés a kormány részéről, az hogy szeptember 20-ra tervezik összehívni az Országos Érdekegyeztető Tanácsot. Ezt Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) az elnöke mondta, Székesfehérváron.

A szakszervezeti vezető szerint megnőhet a munkaügyi konfliktusok száma, sőt az önkormányzati választások után sztrájkok, tüntetések sem kizártak.

Az ASZSZ a megyékben fórumsorozatot indított a munkavállalók és az érdekegyeztetés helyzetéről. Az első fórumot hétfőn tartották, Székesfehérváron.

Azzal, hogy ennyi idő alatt nem hívta össze az érdekegyeztető tanácsot a kormány megsértette az Alkotmányt, a hatályos törvényeket és a nemzetközi normákat – hangsúlyozta Borsik János. Hozzátette: Székesfehérvár felé tartva értesültek a sajtóból, hogy szeptember 20-ra mégis összehívja a kormány az OÉT-et, ez azonban elkésett és ügyetlen kezdeményezés. Azt jelzi, hogy rákényszerül a kormány arra, hogy dolgozzon. Talán egy korszak lezáródik, de rossz az indítás.

Azzal, hogy nem hívta össze a kormány az OÉT-et rossz mintát adott a munkáltatóknak, bátoríthatta őket arra, hogy követhetik ezt a magatartást, így megnőhet a munkaügyi konfliktusok lehetősége a későbbiekben – vélte az ASZSZ elnöke.

Kérdésre válaszolva Borsik János elmondta: nem lehet kizárni, hogy sztrájkok, tüntetések várhatók, ha az önkormányzati választások után megismerteti a kormány a programját, mivel sok választó számára elkezdődhet majd a kijózanodás.