Aszályos évet zárnak a Békés megyei vadásztársaságok

Rosszul indult az év a Békés megyei vadásztársaságoknak. A tavalyi enyhe tél legyengítette az őzeket, az idei aszály miatt pedig az állatok itatása jelentett többlet kiadást. A vadásztársaságoknak ráadásul idén újra kellett kötniük a földhasználati szerződéseket, emiatt pedig több százezer forintot költöttek a földtulajdoni-lapok kikérésére – mondta el a Független Hírügynökségnek Zuberecz Tibor megyei fővadász.

A tavaly, Békés megyében kilőtt 1800 őzbak-trófea 25- 30 százaléka értékes, érmes trófea volt. Az enyhe tél azonban legyengítette az állományt, ami a trófeák minőségén is látszik. Idén csak a kilőtt őzbakok agancsainak alig 15 százaléka lett érmes – mondta a Békés megyei fővadász. Emiatt a vadásztársaságok jelentős bevételtől estek el. Az idei aszály miatt ugyanakkor újabb itatókat kellett kialakítaniuk, ami megnövelte a kiadásaikat. Ha az őzeknek nem is, az apróvadaknak kedvezett az időjárás. A nyulak és fácánok számát 80 ezerre becsülik, ez 20 százalékkal több a tavalyinál – hangzott el a megyei fővadász csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Zuberecz Tibor elmondta: az idei vadásznapot szeptember elsején tartják Szarvason. A vadásznap különlegessége lesz Fehér Péter szarvasbőgő-művész fellépése. A szarvasbőgést utánzó vadász az európai bőgőversenyen harmadik lett. Tudományát Szarvason, az Anna-ligetben ismerheti meg a közönség a Békés megyei vadásznapon.