Aszály: kiszáradt még a lillafüredi vízesés is

Teljesen száraz a lillafüredi vízesés medre
Teljesen száraz a lillafüredi vízesés medre - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Marad a csapadékhiányos, aszályos idő, középtávon sem várható kiadós eső.

Az elmúlt hetekben nagyrészt az átlagostól magasabb léghőmérsékletek jellemezték Közép-Európa időjárását, ugyanakkor ezt a meleg időszakot több kisebb lehűlés szakította meg. Előfordultak igen meleg napok, amikor a léghőmérséklet maximuma meghaladta az ilyenkor szokásosat, hideg, télies idő pedig már nem tudott kialakulni. Sok volt a napsütés, a lehullott csapadék mennyisége pedig jelentősen elmaradt az átlagostól. A meteorológiai előrejelzések bizonytalansága már a hatnapos intervallumok végén is jelentős, ez alapján ennél hosszabb távra megbízhatóan nem lehet prognosztizálni. A Tiszán és a Bodrogon kialakult árhullámok levonulóban vannak, a héten mindkét vízfolyáson további 50–100 centiméteres vízszintcsökkenés valószínű.

Létkérdéssé válik

A száraz időben a talajok felső rétegeinek víztartalma fokozatosan csökkent, míg az alsóbb rétegek nedvességtartalma csak kisebb mértékben változott.

„A mezőgazdasági területeink alig két százalékán van kiépített vízpótló öntözés, így az élelmiszer-termelésünkhöz szükséges víz mennyiségét szinte csak a csapadék mennyisége határozza meg. A talajnak nagy a szerepe a szélsőséges vízháztartási helyzetek kockázatának csökkentésében és káros következményeinek mérséklésében. Egy jó minőségű talaj pufferközegként üzemel, ami belvízveszélyben vizet tud befogadni, aszály idejére vizet tud raktározni, hiszen a felső 1 méterben a lehulló átlagos csapadékmennyiség közel kétharmada tárolódik. Ezért a talajban történő víztározás lehetőségének kihasználása mára szinte létkérdéssé vált” – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Nincs, ami táplálja

Sok jel mutat a szárazabb időszakra, ezek egyike, hogy eltűnt a víz a lillafüredi víz­esésből. A legnépszerűbb közösségi portálon is felmerült a téma.

„Mivel a Szinva-forrás egy gyűjtő forrás (a Foglalt-forrás és a Csöves-forrás táplálja, amelyek időszakos földalatti karsztforrások) ezért a vízesés jelenleg nem kap vizet” – írja az egyik jól tájékozott kommentelő. „Ennek oka, hogy bár volt némi csapadék a télen, ez arra nem volt elég, hogy feltöltse a földalatti vízgyűjtőket. Az olvadékot nagy valószínűséggel a növényzet hasznosította, és ami mégis eljutott a vízgyűjtő barlangokba, üregekbe, nem elegendő arra, hogy felszínre jusson. Noha a 100 méterrel lentebb található Bársonyos-forrás működik, és néhány méter után az út alatt becsatlakozik a Szinva-forrás medrébe, ezt a lentebbi vízvédmű hasznosítja. Egy nagyobb, kiadósabb pár napos csapadék után van rá esély, hogy telítődik annyira a talaj, hogy meginduljon a Szinva-forrás és ezzel együtt a vízesés is” – írja hozzászólásában.

A MIVÍZ Kft.-nél is érdeklődünk, válaszukkal folytatjuk a témát.

ÉM


Szabó Bernadett mutatja a szombati adatokat
Miskolc - Szinte nyáriasan meleg idővel örvendeztetett a hétvégén a tavasz. A képen Szabó Bernadett mutatja a szombati adatokat. A meteorológia átmeneti visszaesésről szóló előrejelzést adott ki: hétfőre hidegfront érkezik. ÉM

Március utolsó napjaiban is lesznek mínuszok
Budapest - Március utolsó napjaiban is lesznek mínuszok, a maximumok a legtöbb helyen 20, helyenként viszont 10 fok alatt alakulnak majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfő reggel, délelőtt még több...

A Tiszán sem várható áradás
Miskolc - A folyók közelében élők már megszokták, tavasszal érdemes gyakrabban nézni a partot, emelkedik-e a vízszint. Megyénkben különösen a Bodrog, a Tisza és a Sajó szokott kicsit érzékenyen reagálni, amikor a vízgyűjtő területeken megkezdődik az olvadás. Idén azonban az olvadás folyamatosan t...