Aszály, eső, alacsony ár – baj van a repcével Heves megyében

Heves megyében legalább 40 százalékkal kevesebb termést várnak repcéből idén tavalyhoz képest. A bevetett terület 70 százalékát már learatták, de a munkát nehezítette eddig az eső. Gondot jelentenek az alacsony felvásárlási árak is: most 67 ezer forintot adnak egy tonna repcéért.

Heves megyében két hete kezdték a betakarítást, a repcetáblák 70 százalékát learatták már. A munkát nehezítette eddig a gyakori eső, de ha jó idő lesz ezután, akkor egy hét múlva végezhetnek. A megyében csaknem tizenhétezer hektár földet vetettek be repcével, de a növényeket nagyon megviselte a márciustól hatvan-hatvanhét napon át tartó aszály – mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Vágner Ákos, a Heves Megyei Agrárkamara titkára.

Még nem tudni, milyen termésátlaggal zárják az évet. Tavaly átlagosan 2,5 tonna repce termett egy hektáron, de idén legalább 40 százalékos visszaesésre számítanak. Heves megye az aszály által leginkább sújtott területek közé tartozik az országban – Szolnok és Pest megye mellett, így országosan is az egyik legnagyobb terméskiesésre számítanak.

Vágner Ákos szerint komoly gondot jelent az is, hogy a felvásárlók lenyomják a felvásárlási árakat. A néhány héttel ezelőtt ajánlott nyolcvanezer helyett most hatvanhétezer forint a tonnánkénti felvásárlási ár. Akikkel első körben megkötötték a szerződést, azok még 80 ezer forintot kaptak tonnánként, de minél később kötik meg a szerződést, annál kevesebbet remélhet a gazda.

Azt, hogy egy gazda mennyi repcét ad le évente, nehéz megbecsülni, mert más-más nagyságú területen gazdálkodnak, és a termésátlag is évente változik. Egy hektáron átlagosan 1-3 tonna repce terem.