ÁSZ: az Országgyűlés elismerte a szervezet korrupciós kockázatok feltérképezésére irányuló tevékenységét

Budapest, 2015. július 6., hétfő (MTI) – Az Országgyűlés elismerte és megerősítette az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korrupciós kockázatok feltérképezésére irányuló, valamint az integritásalapú szervezeti kultúra elterjesztése érdekében végzett tevékenységét – közölte honlapján a számvevőszék, annak kapcsán, hogy a parlament elfogadta az ÁSZ 2014-es tevékenységéről szóló beszámolót.

A parlamenti határozat szerint az Országgyűlés támogatja továbbá, hogy az ÁSZ szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét, és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést.

Az ÁSZ még május 18-án adta át a parlamentnek a ellenőrző szervezet 2014-es tevékenységéről, gazdálkodásáról szóló beszámolóját.

A beszámoló szerint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként a számvevőszék 2014-ben 233 jelentést hozott nyilvánosságra. A számvevőszék szakemberei 966 helyszínen voltak jelen, 574 címzettnek 2642 javaslatot tettek, és 31 ülésen összesen 158 számvevőszéki dokumentumot tárgyaltak az országgyűlési bizottságok.

A számvevőszék szerint a tavalyi eredményes tevékenység megerősíti, hogy a parlament jó döntést hozott az új számvevőszéki törvény 2011-es megalkotásával.

A most elfogadott országgyűlési határozat szerint az ÁSZ törvényi kötelezettségeit teljesítette, gazdálkodását független könyvvizsgáló ellenőrizte, illetve az erre vonatkozó pénzügyi beszámolóját hitelesnek minősítette – szögezte le a számvevőszék közleményében.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s