ÁSZ: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabályszerűen működött, gazdálkodásában voltak hiányosságok

Akt.:
Budapest – Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint megfelelő volt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) irányító szervi feladatellátása, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, a pénzügyi- és vagyongazdálkodásban azonban hiányosságok voltak.

Az ÁSZ keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2008-2013 közötti időszakra ellenőrizték a hivatal pénzügyi és vagyongazdálkodását. A vizsgálat szerint a hivatal folyamatos fizetőképessége az ellenőrzött időszakban biztosított volt, lehetővé tette a feladatok zavartalan ellátását. Az ÁSZ ellenőrzése a pénzügyi és vagyongazdálkodáson belül főként a gazdálkodási tevékenységet támogató kontrollok kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat. Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket nem alakították ki.

Az ÁSZ ellenőrzése kiterjedt az SZTNH és a HIPAvilon Nkft. valamennyi szerződéses kapcsolatának értékelésére a 2012-2014 közötti időszakban, a közös jogkezelő szervezetekkel kapcsolatos feladatellátás ellenőrzése pedig a 2013-2014. éveket érintette. A számvevőszéki ellenőrzés a HIPAvilon Nkft-vel kötött megállapodásoknál a nemzetközi kapcsolattartással és az újdonságkutatással összefüggő feladatokban tárt fel szabálytalanságokat.

A szellemi tulajdon védelme nemzetstratégiai érdek, ami elősegíti a gazdasági növekedést és hozzájárul Magyarország versenyképességéhez. Ezért kiemelt közérdek a szellemi tulajdon védelmét biztosító intézményrendszer, valamint az erre fordított közpénzek ellenőrzése – hangsúlyozták.

Az ÁSZ az igazságügyi miniszternek , az SZTNH elnökének és a HIPAvilon Nkft. ügyvezető igazgatójának fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – közölték.

– MTI –


ÁSZ jelentés – megalapozatlan elemekkel

Budapest – Az Állami Számvevőszék (a továbbiakban: ÁSZ) honlapján 2016. május 31-én jelent meg a hír, hogy lezárult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ellenőrzése.